Hollywood, filmski centar svijeta, oduvijek je svoje zvijezde mamio naizgled potpunom slobodom, ali i nametao im pravila ponašanja i življenja zbog kojih je mnogima ta "sloboda" prisjela. To se pogotovo odnosilo, i još se uvijek odnosi, na LGBT glumce i glumice koji nerijetko moraju skrivati svoj pravi identitet.

Upravo o tome piše Scotty Bowers koji je 2012. objavio (iznenađujuće nezapaženu) knjigu "Full Service: My Adventures in Hollywood and the Secret Sex Life of the Stars" u kojoj otkriva imena slavnih o kojima se dotad samo nagađalo jesu li ili nisu bili gej. Danas 90-godišnjak, Bowers se s mnogim licima koja se spominju u knjizi družio u zlatnom dobu Hollywooda pa ovi memoari predstavljaju jednu vrstu pregleda popkulturalne gej povijesti radije nego zbirku tračeva, na koje smo do sada naviknuli.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, netom otpušteni marinac Scotty Bowers stiže u Hollywood 1946. Mlad, karizmatičan i zgodan Bowers se vrlo brzo snalazi u novoj okolini i nailazi na simpatije tadašnjih zvijezda. Neki od njegovih mnogobrojnih partnera i partnerica bili su Edith Piaf, Spencer Tracy, Vivien Leigh, Cary Grant i abdicirani engleski kralj Edward VIII, a družio se i s Tennesseejem Williamsom, Charlesom Laughtonom, Vincentom Priceom, Katharine Hepburn, Ritom Hayworth, Errolom Flynnom, Glorijom Swanson, Noëlom Cowardom, Mae West, Jamesom Deanom, Rockom Hudsonom i J. Edgarom Hooverom.

U svojoj knjizi Bowers donosi zapanjujuću kroniku holivudskog seksualnog podzemlja, ali isto tako otkriva licemjerje vodeće filmske industrije koja je iskorištavala glumce da promiču mit o konformističkom i nevinom Amerikancu/ki, znajući jako dobro detalje iz njihovih privatnih života. Knjiga se može kupiti na Amazonu, a mi vam donosimo neka od zvučnijih imena Hollywooda iz sredine prošlog stoljeća.

1. Anthony Perkins

Foto: Wikimedia Commons/Unknown

Perkins je najpoznatiji po ulozi Normana Batesa u filmu "Psiho", a bio je i nominiran za Oscara za ulogu u "Friendly Persuasion". Bowers u svojoj knjizi piše da je glumac bio intenzivan, osjećajan i kompleksan. Bio je u braku sa ženom i imao dvoje djece, ali je isto tako bio gej. Najdužu vezu je imao s glumcem Tabom Hunterom, no nije mogao pobjeći od svoje divlje naravi te se viđao i s brojnim drugim muškarcima.

"Uvijek je htio nešto drugačije. 'Koga imaš tko je drugačiji, Scott? Koga imaš za mene za sutra navečer? Imaš li koga novog tko će me iznenaditi?', znao je Perkins ispitivati Bowsera . Autor piše kako je glumac dugo godina bio u vezi s Hunterom i da su dvojica muškaraca često zajedno izlazila, ali bi zbog opreza kupovali odvojene karte za kino i sjedili dalje jedan od drugoga.

2. Katharine Hepburn

Foto: Flickr/twm1340

Filmska legenda Katherine Hepburn još uvijek drži rekord s najviše osvojenih Oscara, a publici je manje poznat njezin privatni život koji je Bowers otkrio u svojoj knjizi. "Znam za tvoju reputaciju, Scotty. Kad ćeš imati priliku, možeš li mi srediti neku djevojku tamne kose? Nekoga tko nije toliko poznat", opisuje Bowers jedan od razgovora koji je vodio s glumicom.

U sljedećih 50 godina autor i glumica postali su jako bliski prijatelji. "Kad se prisjetim, spojio sam je s više od 150 različitih žena. Mnoge od njih bismo vidjeli samo jednom ili dvaput, a onda bi nam dosadile", nastavlja Bowers. Među silnim ženama ipak je postojala jedna iznimka. Riječ je o tada 17-godišnjoj Barbari koju je Hepburnova često darivala skupocjenim poklonima, poput najnovijih automobila.

Dvije su se žene povremeno viđale 49 godina. Tri mjeseca prije glumičine smrti 2003. godine, Barbara, koja se tijekom njihove veze udala tri puta, primila je pismo od Hepburničinih odvjetnika s čekom od 100 tisuća dolara.

3. Greta Garbo i Mercedes de Acosta

Foto: Flickr/pds209

Greta Garbo publici je najpoznatija po ulogama u filmovima "Ana Karenjina" i "Camille", a njezina tajna partnerica Mercedes de Acosta bila je pjesnikinja, scenaristica i spisateljica. U knjizi Williama J. Manna "Behind the Screen: How Gays and Lesbians Shaped Hollywood", autor govori o vezama Grete Garbo. "U 1920-ima, Garbo je živjela u otvorenoj vezi s Johnom Gilbertom, a kasnije na ušla u sličnu vezu s Mercedes de Acosta", spominje se u knjizi.

Garbo je navodno vrlo dobro kontrolirala svoj privatni život, ali je fotograf Cecil Beaton u svojim memoarima iz 1958. zabilježio kako je "Mercedes glumičina najbolja prijateljica" te da je "30 godina bila uz nju, spremna posvetiti joj čitav svoj život". Mann piše i kako je i sama publika osjetila da Garbo odskače od tipične holivudske zvijezde, čestu je gledajući u odijelima poput Marlene Dietrich.

4. Rock Hudson

Foto: Flickr/classic film scans

Hudson se proslavio filmovima "Div", s Elizabeth Taylor, i "Šaputanja na jastuku", s Doris Day. Njegova je homoseksualnost bila dobro čuvana tajna koja je izašla u javnost tek 1985., kad je glumac javno obznanio da boluje od AIDS-a. Hudson je bio u braku s Phyllis Gates koja je bila lezbijka. Bowers u svojoj knjizi piše kako je "Gatesovoj namještao puno žena" te da je ona voljela da njezine seksualne partnerice budu "vitke, tamnokose i mlade", piše Bowers.

U knjizi "Behind the Screen: How Gays and Lesbians Shaped Hollywood" Mann spominje razgovor s jednim 80-godišnjim muškarcem koji mu govori kako mu se činilo da su u Hollywoodu 1950-ih svi bili gej. "Nemoj ponavljati sve one gluposti o tome kako je Rocku Hudsonu bilo teško. Znaš kako se morao skrivati i lagati da je strejt i živjeti cijeli svoj život u laži. To je bilo samo površinski. Njemu je bilo jako jednostavno. Tko nije morao lagati i pretvarati se? Imali smo cijelu jednu zajednicu. Imali smo moć. Gdje su u Americi gejevi još mogli imati tako nešto?", dio je prepiske između Manna i njegova poznanika.

5. Cary Grant i Randolph Scott

Foto: Wikimedia Commons/Studio

Cary Grant je bio engleski glumac i jedna od najvećih zvijezda Hollywooda. Bio je dvaput nominiran za Oscara, za filmove "Penny Serenade" i "None But the Lonely Heart". Randolph Scott je poznat po ulozi u "Heritage of the Desert" zbog kojega su ga prozvali herojem vesterna.

Grant je bio oženjen Barbarom Hutton, ali je dijelio svoju kuću sa Scottom koji je također bio u braku. "Nas trojica smo često imali spolne odnose. Osim oralnog seksa – nijedan od njih nije se htio seksati s muškarcima, barem ne sa mnom – sjećam se da se Scott volio maziti, pričati i da je bio vrlo nježan", piše Bowers u svojoj knjizi o njegovim druženjima s glumcima.

Veza između Granta i Scotta trajala je godinama, a na kraju su njih dvojica završila u zajedničkoj kući u Malibuu.

5. Marlene Dietrich

Foto: Flickr/pds209

Njemačka glumica najpoznatija je po filmovima "Plavi anđeo", "Šangaj ekspres" i "Čežnja". U knjizi "Behind the Screen: How Gays and Lesbians Shaped Hollywood", Mann kaže kako je glumica došla do izražaja u postratnom Berlinu u kojem je cvjetala LGBT scena pa je zato stigla u SAD s otvorenijim umom i liberalnijim stavovima o seksualnosti.

Na njemačkoj premijeri filma "Plavi anđeo", na haljini je imala pribodene ljubičice kao lezbijski simbol čije su značenje znali samo njezini prijatelji u Berlinu. Dietrich je, kao i Greta Garbo, ljubovala s Mercedes de Acosta, ali i mnogim drugim ženama te je bila u braku s Rudolphom Sieberom. "Posesivna sam kad su u pitanju muškarci. Možda je to zato što nisam pretjerano ženstvena u svom nastupu. Nikad nisam ni bila", kazala je Dietrich jednom prilikom.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

"Ne pada mi na pamet", reče AP na izjavu jednog od eksperata za ustavno pravo da treba srediti

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.