S relativno malim zakašnjenjem stigla je i na domaće ekrane, točnije na one kanala HBO-a, serija "Looking", prevedena kao "Traženje". Prikazivanje prve sezone upravo traje, a zbog neznatnog broja serija s dominantno gej likovima kao što je to slučaj s "Looking", uljudno je na samom početku pozdraviti i predstaviti inicijativu.

Radnja TV serije (za američke uvjete) progresivne produkcijske kuće HBO smještena je u San Francisco, a prati tri glavna muška gej lika. Patrick (29) dizajner video igrica u potrazi je za nekom vrstom emocionalne stabilnosti, Augustin (31) se seli s dečkom u novi stan dok istovremeno nastoji s manje no više uspjeha izgraditi sebe kao umjetnika, dok najstariji lik Dom (39) proživljava nešto što bi se moglo nazvati ranom krizom srednjih godina u kojoj si postavlja brojna pitanja o svom nesređenom emocionalnom i profesionalnom životu.

Naime, Dom je veliki ljubitelj neobaveznih seksualnih susreta, a na karijernom planu dogurao je do konobara. Sudbine triju glavnih likova i ujedno najboljih prijatelja upotpunjuju stalni sporedni likovi, prijateljica Doris, potencijalni Patrickov dečko, frizer Richie latino podrijetla te Patrickov šef na poslu, Kevin.

Dašak svježine među serijama LGBT tematike

U formatu polusatnih epizoda završena je prva sezona (ukupno osma epizoda), a odobrena su sredstva za snimanje druge sezone koja će svjetlo dana ugledati u 2015.

Seriju producentski i režiserki potpisuje Andrew Haigh, koji iza sebe ima hvaljeni film "Weekend" (2011.), a upravo je to možda i najveći adut serije. Naime, već se u filmu koji prati susret dva mladića u Londonu tijekom jednog vikenda Haigh otkrio kao autor promišljene poetike skloniji sugestiji no eksplicitnom iznošenju radnje. Na vizualnom planu, to se prevodi mnoštvom kadrova s prirodnim osvjetljenjem, a često se upravo San Francisco i realna događanja u njemu koriste kao scenografija u seriji.

U svakom pogledu, radi se o dobrodošlom odmaku od uglancanih kadrova na koje nas je uglavnom navikla američka TV produkcija, a koji se pokazao posebice efektnim prilikom intimnih scena. Naime, seks je često predstavljen sa svim popratnim (početnim) neugodama i oklijevanjima te je lišen onog brzopoteznog pristupa instantnog zadovoljenja.

Foto: Facebook

Daleko najslabiji segment serije je pak scenarij i u tome "Looking" dobrano zaostaje za uspješnijom serijom "Girls" (autorice Lene Dunham) s kojom se počesto uspoređuje zbog, kako tvrde, "realnog pristupa". Naime, protagonisti se u prvoj sezoni nisu previše odmakli od osnovnih gabarita likova koji su u potrazi za nečim snažnijim i značajnim u svojim životima. Već se u prvoj sezoni da jasno detektirati zabrinjavajući broj poprilično banalnih dijaloga i neuvjerljivih ljubavnih i inih preokreta koje naravno ne može spasiti samo spretna kamera režisera.

Ljepuškasti WASP Patrick (Jonathan Groff) tako permanentno dvoji o svojim mogućnostima da se emocionalno veže za drugog muškarca koji je pritom iz siromašnijeg sloja, dok brkati i mišićavi Dom (Murray Bartlett) upravo u sauni doživljava neseksualni susret koji bi ga mogao izvući iz nezadovoljavajuće rutine okretnog gej osvajača. Čak i onima koji nisu gledali seriju, dotični opis dovoljno ilustrira shematiziranost likova.

Post-gej identiteti

Producenti serije govorili su o nekakvim post-gej identitetima što bi se valjda imalo odnositi na to da se serija ne bavi problematičnim "izlascima iz ormara", već su likovi odrasli muškarci koji nemaju poteškoća sa svojim spolnim identitetom. Sve da tome i jest tako i da je San Francisco zaista kakav fantastični ultraliberlani prostor lišen ikakve primjese homofobije (a upravo takvim se prikazuje), likovi, ovakvi kakvi su zasad, teško da mogu izazvati kakvu trajniju identifikaciju. Što ne znači da se ne radi o ugodnih pola sata pred ekranom.

Jer valja biti i suosjećajan u osvrtu na seriju koju je snašlo posve nerealno očekivanje da uspješno sumira čitavu suvremenu gej zajednicu, a ne valja zaboraviti da usputno mora i zarađivati novac da bi preživjela na konkurentom televizijskom tržištu.

Čule su se tako, među ostalim, kritike kako serija nije dovoljno multikulturalna i rasno osviještena, a zapravo je mnogo veći problem to što joj autori smatraju da mora proći kroz ama baš sva opća mjesta, od Grindra, eskorta, cruisinga, sauna, itd.., i da ih se ima po svaku cijenu uključiti u priču. Lady Gaga nije još doduše zapjevala, no sa spomenutim Patrickom nije ni to isključeno.

Zapravo, onog trena kad se od serije "Looking", samo zato što ima tri glavna gej lika, prekine očekivati da utjelovljuje gej zajednicu na početku 21. stoljeća i sve njene preokupacije, može se neopterećeno gledati taj šarmantni TV uradak, unatoč slabostima i klišejima kojima je podlegao.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.