Foto: Screenshot

Od ukidanja zabrane služenja vojske za LGBT osobe prošle su tri godine, no stvari još uvijek nisu sjele na mjesto onako kako to američki zakoni propisuju. Dokaz tome su osobne ispovijesti vojnika i vojnikinja, a jedna od njih je dobila i ekranizaciju.

Riječ je o romantičnoj drami "Burning Blue" koja donosi priču o vojnim pilotima čiji se životi kompliciraju kad kolege saznaju da su dvojica zaljubljena. Film je snimljen prema istoimenoj kazališnoj predstavi redatelja DMW Greera koji je za portal Queerty otkrio inspiraciju za scenarij.

"Moj kolega pilot smrtno je stradao 1987., za vrijeme rutinske vožnje iznad kalifornijske pustinje. Iako sam izgubio nekoliko prijatelja u nesrećama, Mattova smrt posebno me dotukla. Trebalo je proći dosta vremena dok nisam osvijestio da sam zapravo godinama bio zaljubljen u njega. To smo obojica shvaćali, ali nikad nismo o tome razgovarali", ispričao je Greer svoju inspiraciju za film.

Gubitak prijatelja i kolege bio je jako težak, a Greer je svoju tugu nekoliko godina kasnije odlučio izraziti kroz umjetnost. Stoga je 1990-ih napisao scenarij za predstavu "Burning Blue" koja je 1995. premijerno prikazana u londonskom kazalištu The King’s Head Theater, a potom u West Endu. Povremeno je prikazivana u Južnoj Africi i Izraelu te u SAD-u.

U to vrijeme, Hollywood mu je ponudio da snimi film prema predloženom scenariju, uz napomenu da izbaci gej ljubavnu priču zbog reakcija publike. No, ova inačica projekta na kraju nije uspjela te je Greer odlučio ustrajati u ekranizaciji originalnog scenarija. Nakon što se njegovom timu pridružila Helene Kvale, koja je dodatno začinila scenarij, film je krenuo u produkciju. Prvi kadrovi snimani su 2010., u hladnom prosincu, a nastavili se tek u lipnju prošle godine, zbog financijskih poteškoća.

Sad, kad je snimanje u potpunosti završeno, objavljen je i službeni datum premijere koja će se održati 6. lipnja u Londonu.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.