Pet dana nakon što je u Berlinu umjetnik Dries Verhoeven započeo svoj umjetnički projekt u kojem javno objavljuje poruke s aplikacije Grindr, stigla su zabrane, od umjetničkog centra i od direkcije Grindr, te brojne pritužbe korisnika koji nisu znali da sudjeluju u javnom projektu.

U djelu Wanna Play? Love in Times of Grindr nizozemski umjetnik Dries Verhoeven planirao je tijekom dva tjedna javno prikazivati poruke na ekranu, postavljenom u četvrti Kreuzberg u Berlinu, koje izmjenjuje preko aplikacije Grindr.

"Tijekom tih petnaest dana, moj život će se isključivo odvijati online. Kontaktirat ću s muškarcima u blizini i nastojati ih potaknuti da zadovolje moje neseksualne potrebe. Igrat ću s njima šah, ići na doručak, peći palačinke, rezati nokte … Bit će to poput kakvog laboratorija sa ciljem da se istraže kako Internet može poslužiti kao mjesto susreta“, poručio je umjetnik na početku projekta.

No umjetnički centar Hebbel am Ufer (HAU) je 5. listopada obustavio umjetnički projekt, pet dana nakon što je započeo, izvještava Libération. Naime, jedan od korisnika aplikacije koji je razgovarao s umjetnikom bacio je ciglu na javnu instalaciju nakon što je otkrio da su poruke objavljene.  Fotograf Parker Tilgham, koji je također sudjelovao u performansu, izjavio je da ga "uhvaćen u stupicu“ te da je žrtva "digitalnog silovanja“. Njegova fotografija koja je objavljena je zamućena, no fotograf tvrdi da ga se i dalje moglo prepoznati.

No umjetnik smatra da se projektom istražuju novi načini komuniciranja, razmjene i zavođenja preko Interneta. "Mogu se li se ove aplikacije koristiti za uspostavu iskrenih kontakata?“, stoji u nacrtu.

Zabrana stigla i od Grindra

Oglasila se i uprava Grindra s priopćenjem u kojem stoji da oni podržavaju umjetnost, no da je Dries Verhoeven korisnike mreže "hvatao u zamku“ te da se radi o "narušavanju privatnosti korisnika“ i potencijalnom sigurnosnom problemu. Slijedom te odluke ugasili su njegov profil.

Zanimljivo, ta ista uprava je tek nakon niza upozorenja izdala naputke korisnicima da u zemljama gdje je homoseksualnost ilegalna ne koriste GPS sustav lociranja. Naputci su stigli nakon što je, među ostalim, prijavljeno da egipatska policija koristi aplikaciju Grindr da bi uhitila homoseksualce.

No usprkos brojnim sigurnosnim propustima, broj korisnika Grindra u stalnom je porastu. U ožujku je tako objavljeno da aplikacija broji pet milijuna aktivnih korisnika. A kako podsjeća Libération, jedan od najslavnijih korisnika (koliko se zasad zna) je modni dizajner Marc Jacobs. U intervjuu za Paper magazine poručio je da nema nikakvih problema s tim da jasno pokaže svoje lice u izmjeni poruka na aplikaciji na kojoj su i dalje najčešće prisutne fotografije obezglavljenih torza, a u javnim profilima zabranjena je svaka naznaka pornografije.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.