17. i 18. listopada u znaku su DRAGram festivala, dvodnevne kulturne i queer feminističke manifestacije čiji je cilj afirmirati drag kao umjetničku formu, povezati regionalne i inozemne performere, te osnažiti sve one koji se žele baviti ovom izvedbenom granom.

DRAGram festival tako će zainteresiranima unutar dvodnevnog programa ponuditi nekoliko edukativnih, informativnih i praktičnih sadržaja tematski povezanih uz drag izričaj s naglaskom na estetsku i identitetsku konstrukciju drag performansa.

Prvo izdanje DRAGram festivala otvara se edukativnim segmentom 17 listopada. u 21 h u maloj dvorani KIC-a, Preradovićeva 5: predavanjem i tribinom DRAG 101 na kojem biti govora o tome što je drag, kako i zašto je nastao te se manifestirao kroz povijest. Predavanju će uslijediti tribina na kojoj će o svojoj motivaciji za bavljenjem dragom, drag sceni u svojim sredinama i životu drag performera govoriti festivalske gošće i gosti.

U partnerstvu s talijanskom školom mode i dizajna Callegari, drugog dana DRAGram festivala, 18. listopada. u KIC-u od 14 do 17 h održat će se pokazna radionica drag šminkanja. Polaznice i polaznici imati će priliku vidjeti putem prezentacije na modelu kako prolazi proces transformacije lica iz muškog u žensko koristeći šminku. Njoj će uslijediti performativna radionica kolektivne konstrukcije drag identiteta (17 – 2 0h) koja će otvoriti pitanja rodne binarnosti te mogućnosti njegove komplikacije i eksplozije. Cilj je radionice uspostaviti i propitati temelje osnažujućeg potencijala drag performansa, a putem eksperimenta na tjelesnom iskustvu impersonacije i trandžiranja u drugi spol.

Foto: Sara Moritz

Najviše blještavila posjetitelje očekuje u večernjem programu 18. listopada na sceni Pogona Jedinstvo (od 22 do 6 h) s čak 14 performerica iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Večer će uveličati nastupi butch kraljice voguea Lasseindre Ninje (Francuska), drag komičarke i pjevačice Alaske Thunderfuck (SAD) te drag performera Illudshone (Italija). Ulaznice za večernji program: mogu se nabaviti u Octopus Piercing Studiju (Gundulićeva 37).

DRAGram festival želi omogućiti više prostora za osnaživanje, zabavu i edukaciju o drag izričaju koji je već desetljećima dio inozemne queer kulture , a nerijetko samo sideshow u hrvatskim klubovima. Konceptualno drugačije scenske izvedbe prikazat će svu slojevitost draga čija je glavna premisa, na jedinstven i zabavan način, propitivanje društveno uvjetovanih rodnih normi.

Foto: Matija Peček

Više detalja o programu možete pronaći ovdje, a u danima koji slijede za više informacije o festivalu i performerima pratite Facebook stranicu Flaminga te portal Voxfeminae.net. Broj sudionika radionica je ograničen, stoga se zainteresirani mole da pošalju e-mail na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.