Međunarodni je Dan sjećanja na transrodne žrtve nasilja, koji se tradicionalno diljem svijeta obilježava svakog 20. studenog, kao dan u kojemu se odaje počast svima koji su izgubili život zbog transfobije, zločina počinjenog iz mržnje prema transrodnim i rodno nenormativnih osoba, jedne od najviše marginaliziranih društvenih skupina.

Dan sjećanja je 1998. godine utemeljila aktivistkinja i trans žena Gwendolyn Ann Smith, u sjećanje na jednu od žrtava transfobije, Ritu Hester.

Ovogodišnja tužna statistika bilježi 226 žrtava transfobije, a neki među njima ubijeni su na doista jeziv način – bili su kamenovani do smrti, živi spaljeni, a jedna je žrtva nađena iskopanih očiju. Njih 11 imalo je 18 ili manje godina, a najmlađoj je žrtvi bilo samo osam godina.

Zločini koji ostavljaju bez riječi

21-godišnja žena, poznata samo kao Glenda, nađena je pretučena i kamenovana, a njezino je polugolo tijelo nađeno tjednima nakon što je ubijena u Meksiku.

Suman Singh, 20-godišnju Indijku, četiri su osobe živu zapalile, te je u bolnici preminula od ozljeda.

Za nepoznatu trans-ženu, koja je pronađena mrtva u Brazilu, lokalne su novine pisale kako je pronađena "bez očiju".

Alexa, dječaka iz Rio De Janiera starog samo osam godina, otac je nasmrt pretukao nakon što mu je rekao da se osjeća kao – djevojčica.

Brazil sa 113 i Meksiko s 31 evidentiranim ubojstvom ponovno bilježe najveći broj ubojstava transrodnih osoba, sudeći prema novom izvješću organizacije Transgender Europe. Deset trans osoba je ubijeno u SAD-u, dvije u Kanadi, dok je jedno ubojstvo zabilježeno u Velikoj Britaniji.

Ove zastrašujuće priče i brojke vjerojatno su tek vrh ledenog brijega, jer statistika bilježi samo dokumentirana izvješća.

"Možemo puno naučiti iz ovih izvješća, jer Dan sjećanja na transrodne žrtve nasilja postoji i kako bismo odali počast svima koji su izgubili svoj život zbog tuđeg neznanja", rekao je Alecs Recher, potpredsjednik Transgender Europe za portal Gay Star News.

I Hrvatska obilježava Dan sjećanja na transrodne žrtve nasilja

"Trebamo se kao društvo ujediniti kako nijedna trans-žrtva ne bi ostala nezabilježena - policija, zakonodavni sustav, mediji i javnost ne bi smjeli pogrešno evidentirati nijednu smrt trans osobe. Stoga je izuzetno važno i na ovaj dan podsjetiti kako samo zajedničkim snagama možemo poboljšati ovu situaciju i promijeniti svijet", poručio je Recher.

I Hrvatska će se pridružiti obilježavanju međunarodnog Dana sjećanja na transrodne žrtve nasilja održavanjem Okruglog stola na temu "Unapređenje pravnog položaja trans i rodno nenormativnih osoba u Republici Hrvatskoj", koji organiziraju Ženska soba – Centar za seksualna prava i Trans Aid.

Trans i rodno nenormativne osobe se nalaze među najčešćim žrtvama diskriminacije i zločina iz mržnje, nailaze na nerazumijevanje i neprihvaćanje okoline, kao i na brojne prepreke i diskriminaciju u obrazovanju, području rada i zapošljavanja, zdravstvu, kao i na vrlo ograničenu mogućnost zakonskog priznavanja rodnog identiteta. Ipak, u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj su vidljivi pomaci, posebice kada je u pitanju vidljivost trans osoba i angažman sve većeg broja stručnjaka/inja iz područja prava, mentalnog zdravlja i medicine, poručuju organizatori ovog Okruglog stola.

"Kako bismo približili/e javnosti naše živote i ukazale/i na nasilje i diskriminaciju s kojima se kao trans, inter i rodno varijantne osobe susrećemo, organiziramo okrugli stol povodom Međunarodnog dana žrtava transfobičnog nasilja na kojem ćemo adresirati teme vezane uz naš trenutni pravni položaj u u Republici Hrvatskoj. Na okruglom stolu ćemo predstaviti rezultate istraživanja s trans i rodno nenormativnim osobama kao i preporuke za unapređenje zakonodavstva u području rodnog identiteta i rodnog izražavanja", poručuju organizatori.

Okrugli stol okupit će stručnjake/inje i predstavnice/ke nadležnih državnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji djeluju u području spolne/rodne ravnopravnosti i zaštite prava transrodnih osoba.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.