Foto: thieverycorporation.com

Svaki jezik ima riječ ili frazu koju ne možete samo tako prevesti. Na portugalskome, jedna je od njih "saudade". Obično je vezuju uz melankoliju i čežnju. Electro duo Thievery Corporation definirali su je kao "čežnju za nekim ili nečim što je izgubljeno" i tako nazvali svoj sedmi album.

Od 1997. kad su izdali "Sounds from the Thievery HiFi", Eric Hilton i Rob Garza istražuju svaki prostor u kojem se susreću bossa nova i electro zvuk. Odavno su već dobili hvalospjeve za svoj sanjivi acid jazz stil u kombinaciji s dubom i reggaeom, kao i frenetične ritmove. Novi materijal je pomalo drugačiji TC, ali je njihov tradicionalni zvuk sveprisutan: sofisticirane glazbene sekvence, akustično električne tranzicije i kameo vokali ("Mirror conspiracy" obilježio je vokal vrlo sličan Bebel Gilberto).

Album otvara "Decollage", tipična bossa nova koju izvodi njihova dugogodišnja suradnica Lou Lou Ghelichkhani (prvi put angažirana na "Le Monde"), na koju se nastavlja Mue Nego. "Saudade" su najavili prije dva mjeseca s "Depht of my soul", veoma bogatom i dramatičnom jazz pjesmom. Gostujuća pjevačica Shana Halligan prilično je strastveno okrunila raskošnu orkestraciju TC-a, a Garza je u jednom intervjuu izjavio da "Depth of my soul" ima jako puno skrivenih značenja i da nije nadahnuta samo ljubavlju već i mnogim lokacijama snimanja njemu dragih filmova.

Thievery Corporation i ovim albumom pomiču vlastite granice i svaka pjesma zaista ima "saudade" auru, melankoliju zbog nedostajanja. Ženski vokali na albumu (njih čak pet) pažljivo su odabrani kako bi prikazali bol i prazninu. Ali sve se na albumu brzo odvija te je posve lišen kolotečine ili jednoličnosti. Elin Melgarejo, koja prvi put surađuje s Thievery Corporation, dobila je čast da izvede jednu od najboljih stvari sa albuma, "Sola in Citta", pravu jazzy lounge bossa nova glazbenu deliciju, onakvu s kakvom TC demonstriraju cijelu svoju posebnost.

"Claridad" je lagana i nježna sa hipnotizirajućim pozadinskim zvukovima u savršenoj izvedbi Argentinke Natalie Clavier. "Nos dois" nas vraća u space lounge atmosferu po kojoj su TC i poznati. Pulsirajuća psihodelija, tajnovita gitara, harmonična gudačka sekcija i Karina Zeviani (Nouvelle Vague).

"Le Coeur" povremeno provlači saksofon i jedva primjetno prati nježnu izvedbu Lou Lou. Lijepa pjesma s dubokom teksturom, čak seksi i zavodljiva. "Saudade" me na prvo slušanje iznenadio. Učinilo mi se da je posrijedi nešto sasvim drugačije od onog što su TC radili dosad, ali cijela slika albuma, nakon ponovnog preslušavanja otkriva Thievery Corporation u punom sjaju. Poigravanja s atmosferom, ne samo na albumu već i promjena atmosfere u istoj pjesmi kao u "Bateau Rouge, na kojoj takve promjene stvaraju jedinstven doživljaj.

Otpjevan na francuskome, engleskome, španjolskome i talijanskome, "Saudade" je kompleksan i senzualan album, istinska posveta bossa novi i potpuno posvećen tom stilu koji je i spojio Garzu i Hiltona. TC znaju pomaknuti granice svog stila i svaki put ponuditi nešto osvježavajuće. Lounge exotica često zna skliznuti u klišej ali ne na ovom albumu zbog kojeg sam postala njihov veći fan, čak na rubu zaluđene obožavateljice.

"Saudade" je raspoloženje koje dođe i preuzme sve vaše emocije: razočaranja, slomljeno srce, žudnju… Teško je nekad to pretočiti u glazbu, ali "Saudade" je u tome uspio.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.