O razlozima kasnovečernjih registracija životnih partnerstava i o tome zašto je kao glazbena podloga tom činu Elton John pogodan, a Felix Mendelssohn upitan, popričali smo s Asjom Ettinger, voditeljicom Sektora za građanska stanja Grada Zagreba.

 
Naime, do nas je došla informacija kako se životna partnerstva u Zagrebu sklapaju isključivo u najkasnijim mogućim večernjim terminima, te kako se kao glazbena podloga puštaju isključivo uspješnice Eltona Johna ''Candle in the wind'' ili ''Don't let the Sun go down on me''.
 
Ettinger nam potvrđuje kako su termini doista bili ''pod okriljem mraka'', ali ''isključivo na zahtjev partnera'', te dodaje: ''U početku su registracije životnih partnerstava doista bile gotovo isključivo u kasnijim večernjim satima, jer su to tako tražili parovi. Svi su tražili strogu privatnost, shvatili smo kako to žele sakriti zbog zaštite te privatnosti, ne samo zbog mogućnosti da ih vrebaju novinari, nego i građani, pa kako ne bi imali neugodnosti. No, sad već ima i dosta zahtijeva za termine oko 16, 17 sati. U svakom slučaju, uvijek poštujemo želje partnera."
 
Mendelssohn karakterističan za brak, a ne životno partnerstvo?
 
Iz Ministarstva uprave također potvrđuju kako, sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, krajnju odluku o danu i vremenu registracije donosi matičar i to na prijedlog parova koji namjeravaju sklopiti životno partnerstvo.
 
Što se tiče glazbe, zakonom nije propisano da tijekom čina sklapanja životnog partnerstva svira glazbena podloga, stoga svaki matični ured odlučuje o tome samostalno, pojašnjavaju iz Ministarstva uprave.
 
''Glazbu u načelu biraju sami partneri, najčešće ne žele nikakvu glazbu, a ima situacija i kad mladenci žele svoju odabranu glazbu. A zašto smo izabrali baš Eltona Johna? Iako zakonski nije propisana glazba, htjeli smo da registracija životnih partnera ima tu notu svečanosti, da se čuje glazba, ali opet da ne odvlači pažnju, da ne bi ljudi počeli previše cupkati i slično. Dugo smo se premišljali i naposljetku se odlučili za Eltona Johna, nema neki poseban razlog. U svakom slučaju, partneri mogu donijeti i neku svoju glazbu, pa ako je u skladu s prigodom, pustit ćemo'', kaže Asja Ettinger.
 
Zanimalo nas je jesu li ikome pustili najizvođeniju skladbu za takve prigode, Svadbeni marš Felixa Mendelssohna?
 
''Zasad nitko nije tražio tu skladbu, uostalom to je karakteristično baš za brak, pušta se i u crkvi, baš je obilježje braka, a ne životnog partnerstva'', kaže Ettinger.
 
Vjenčanja izvan matičnih ureda najskuplja vikendom
 
Ostali smo znatiželjni do kraja, pa pitamo bi li matičari ipak pustili prigodom svečane ceremonije istospolnih partnera i Svadbeni marš kao glazbenu podlogu, ako je baš to njihova želja ? ''Ako netko baš bude tražio Svadbeni marš, mislim da bismo se konzultirali s ministarstvom. Zasad, kažem, nije bilo takvih upita'', odgovara nam voditeljica Sektora za građanska stanja Grada Zagreba.
 
Kako doznajemo, zasad nije bilo ni zahtijeva za sklapanjem životnog partnerstva izvan matičnog ureda, a nakon što vam otkrijemo visinu naknade za to outdoor zadovoljstvo, možda ih u bliskoj budućnosti neće ni biti.
 
Naime, dok vas sklapanje životnog partnerstva u službenim prostorijama (matičnom uredu) stoji 300 kuna, cijene dolaska matičara na neku vanjsku odabranu destinaciju, bio to vaš privatni dom, vrt, hotel ili vrh Sljemena, poprilično su visoke te raznolike – ovisno o dobu dana, ali i danu u tjednu.
 
''Cijena je ista za brakove i životna partnerstva, najpovoljnije je radnim danima od 8 do 16 sati kad je iznos 2390 kuna, a radnim danom od 16 do 20 sati je 3186 kuna. Subotom do 16 sati cijena dolaska matičara izvan službene prostorije je 3983 kune, a iza 16 sati taj se iznos penje na 5576 kuna. To je ukupna cijena s PDV-om, koja se uplaćuje u državni proračun'', otkriva nam Asja Ettinger.
 
Te su naknade određene sukladno Pravilniku o mjerilima za određivanje iznosa i namjeni naknade ostvarene za sklapanje životnog partnerstva izvan službene prostorije (NN 99/14).
 
Inače, dosad je ukupno sklopljeno 20 životnih partnerstava, najviše u Zagrebu (12). U brojkama ''vode" dečki, jer partnerstva je sklopilo 13 muških i 7 ženskih parova.
 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.