Foto: Facebook/Gay Weddings

U raspravi pred izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu moglo se čuti mnoštvo različitih argumenata. Jedan koji je oporba stalno ponavljala bio je vezan uz mogući priziv savjesti.

Naime, s ozakonjenjem životnog partnerstva u Hrvatskoj, evocirala se bojazan da će mnogi matičari, kao i privatnici (ugostitelji, organizatori vjenčanja, cvjećari, slastičari …) biti "primorani" sudjelovati u ceremonijama sklapanja građanskog partnerstva iako im se, zbog ovakvih ili onakvih svjetonazorskih, vjerskih i inih načela, protive. Zasad, iz krugova matičara ne stižu takve najave, već upravo suprotno.

A crol.hr je malom telefonskom anketom nastojao ispitati stav nekolicine hrvatskih privatnika i poduzetnika (odabranih nasumce) koji bi se najesen mogli naći u organizaciji prvih sklapanja životnih partnerstva u Hrvatskoj. Valja napomenuti da većina poduzetnika, vezanih uz organizaciju vjenčanja, koje smo kontaktirali nije bila upućena u donošenje Zakona o životnom partnerstvu. Neki su bili i pomalo zatečeni pitanjima o životnom partnerstvu i potencijalnim novim klijentima, no sve koje smo nazvali jasno su poručili da ne bi imali problema s organiziranjem ceremonija za istospolne parove.

"Koliko para, toliko muzike"

"Ljubav je ljubav i podržavam njihovo pravo", poručili su tako iz tvrtke Not The Same koja se bavi cjelokupnom organizacijom vjenčanja i koja bi prihvatila ponudu istospolnog para koji bi od njih tražio usluge. U tvrtki Show Room – Design and Events priznali su "da bi im u početku bilo malo čudno" imati istospolni par za klijente, no ne bi dvojili oko preuzimanja posla.

Organizatorica vjenčanja Maja Rinčić (Vjenčanja na otvorenom) također ne bi imala problema s organizacijom slavlja za istospolne parove. Drži da se prije svega radi o poslovnom angažmanu, a tu za sve vrijedi isto pravilo, kako je sama sumirala, "koliko para, toliko muzike". Nadalje, studio za dekoraciju Roses & Flores također se drži profesionalnog stava. Dok klijenti imaju sredstava, usluga im je ponuđena.

U tvrtki Lela Design (cvijeće i organizacija) tvrde da je pitanje "osobno i individualno", no ne bi oni imali problema s novim klijentima. Naravno da nasumce odabran uzorak ne može biti reprezentativan za poduzetnike u čitavoj državi, no preliminarna anketa dala je poprilično ohrabrujuće rezultate.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.