Facebook/Christer Fällman

U Europi, točnije u predgrađu Stockholma, otvoren je prvi dom za starije LGBT osobe, izvještava Guardian.

Projekt Regnbågen (Duga) pokrenuo je najmlađi stanovnik doma, Christer Fallman (55), a Europa tako dobiva prvi specizijalizirani LGBT dom za starije nakon SAD-a, Australije i Kanade. Zasad se zna de će sljedeće godine na jugu Francuske biti otvoren još jedan dom za starije LGBT osobe.

Osnivač govori da je još 2009. započeo s planovima te da je polako prikupljao financije potrebne za otvaranje doma. U domu je zasad smješteno oko 100 osoba, iz Švedske i ostatka Europe, dok je još 60 osoba na listi čekanja. Oko 70 posto rezidenata su muškarci.

Sami stanovnici doma navode različite razloge za svoj dolazak u dom. Nekima smeta što se i u starosti očekuje heteronormativan život dok drugi drže da je LGBT dom mjesto zajednice, okupljanja i podrške, a ne mjesto gdje se bježi od stereotipa.

Starije LGBT osobe u prosjeku češće žive same i imaju manje obiteljske podrške

Švedska se uglavnom smatra liberalnom zemljom (primjerice, seks između muškaraca prestao je biti kriminalnim činom 1944.). No u doba kada su aktualni rezidenti odrastali, nije ni u Švedskoj bilo pretjerano razumijevanja za LGBT osobe. Roditelji su ih, kada bi saznali za njihovu spolnu orijentaciju skoro redovito vodili liječnicima. Stoga je važno što u dom danas organizirano stižu posjete iz škola te tako mlađa generacija može saznati nešto o ne tako davnoj povijesti LGBT prava.

Prilikom otvaranja doma za LGBT starije osobe postavlja se nužno pitanje ima li potrebe za takvim odvajanjem u starijoj dobi. Guardian podsjeća na studiju organizacije Stonewall prema kojoj starije LGBT osobe u prosjeku češće žive same i imaju manje obiteljske podrške. Čak 41 posto starijih LGBT osoba žive same. A često su izložene i homofobiji unutar samog zdravstvenog sustava.

 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.