Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) još je 1983, kad je panika od zaraze AIDS-om bila na vrhuncu, zabranila svakom muškarcu koji ima seksualne odnose s drugim muškarcem, pa čak i ako se to dogodilo samo jednom u razdoblju od 1977. (!) da donira svoju krv.

I otad, posljednja tri desetljeća američka vlada smatra kako su svi homoseksualci nositelji bolesti, jer njima je još uvijek zabranjeno darivanje krvi, usprkos poboljšanom testiranju na HIV i AIDS.

No, to bi se uskoro moglo promijeniti, iako u novom prijedlogu Agencije za hranu i lijekove postoji "kvaka 22". Naime, gejevima bi se omogućilo da postanu darivatelji krvi samo ako su u celibatu i to najmanje zadnjih 12 mjeseci, piše portal Mother Jones.

Za FDA nije bitno ni je li muškarac u ozbiljnoj vezi niti prakticira li siguran seks – svaki muškarac koji spava s drugim ostaje neprikladan kao darivatelj krvi.

Doživotna zabrana darivanja krvi samo potiče i održava negativne stereotipe i stigmu

Od 1983, otkad je na snazi ova zabrana FDA, testiranje krvi postalo je pristupačno i jednostavno je utvrditi je li krv darivatelja zaražena. HIV se može detektirati unutar samo dva tjedna od infekcije i stoga se čini bespotrebnim uvjetovanje jednogodišnjim celibatom. Kad bi se ova zabrana ukinula, čak 360.600 gejeva bi se odmah odazvalo plemenitoj gesti darivanja krvi, pokazalo je istraživanje Instituta Williams.

No, neke organizacije za gej prava i u tom novom FDA prijedlogu vide pomak nabolje i mnogi su spremni prihvatiti i jednogodišnji celibat, vjerujući kako ova promjena vodi još većem poboljšanju u budućnosti.

"Doživotna zabrana darivanja krvi za gejeve koja je još na snazi samo potiče i održava negativne stereotipe i stigmu. Njome se pretpostavlja kako su svi gej ili biseksualni muškarci nositelji virusa HIV-a i zbog toga im treba doživotno zabraniti mogućnost da daruju svoju krv, a to doista više nije potrebno uz današnje testove", ističe Ryan James Yezak, osnivač organizacije National Gay Blood Drive.

Yezak je ipak pun entuzijazma i smatra kako je ovaj prijedlog prvi i to veliki korak u pravom smjeru. Drugi aktivisti pak smatraju kako je ovaj prijedlog "jednostavno pogrešan".  "Doista je već došlo vrijeme da se s nas skine ta stigma i da se zabrana"ukine, poručio je David Stacy iz organizacije Human Rights Campaign.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.