Foto: arhivaPrva norveška svećenica koja je sklopila lezbijsko civilno partnerstvo, Hilde Raastad, napušta svećeničku službu zbog diskriminacije gejeva i lezbijki od strane luteranske crkve.

„Ne mogu više podnijeti činjenicu da je još uvijek postoje osobe u mojoj crkvi koje su ovako isključive“, izjavila je Raastad za novine Aftenposten.

Ne tako davne 1997., Raastad je postala prva svećenica u Norveškoj koja je stupila u civilno partnerstvo sa ženom. Zemlja je ozakonila istospolne brakove 2009.

Crkva je 2007. službeno ovlastila ređenje gej osoba, ali je istovremeno dala svećenicima i biskupima pravo da odbiju redovništvo osobi koja živi u istospolnoj civilnoj zajednici.

Homofobija je grijeh

Raastad kaže da je već odavno trebala biti promaknuta, ali da su je konstantno odbijali, iako je ponekad bila jedini kandidat za poziciju, samo zato što lezbijka. Stoga je poslala pismo biskupu Oli Christianu Kvarmeu sa zamolbom da ju razriješi dužnosti.

„Za mene je homofobija grijeh. Lokalna crkva ne smije odabirati ljude prema njihovoj boji kože ili nacionalnoj pripadnosti. Isto tako ne smije isključivati ili suditi ljudima prema njihovoj seksualnoj orijentaciji“, smatra ona.

Raastadovoj je jako teško palo kada je shvatila da njezini kolege smatraju njezinu ljubav teološkim problemom i da živi žvot koji vodi grijehu i paklu.

Biskup Kvarme, inače poznat po homofobnim stavovima, nije htio komentirati njezinu odluku niti zamolbu. Izjavio je da bi „želio s njom razgovarati uživo i razmotriti njezine pritužbe“.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.