Foto: YouTube

Carmen Carrera i Laverne Cox javnosti su poznate kao transseksualne ikone današnjice, ali i kao uspješne žene u modnoj i filmskoj industriji.

Nedavno su obje gostovale u gledanoj dnevnoj emisiji Katie Couric koja je sa svojim gošćama razgovarala o transrodnosti i transseksualnosti. Međutim, voditeljica je nakon emisije primila brojne negativne komentare trans publike zbog pitanja koja su prelazila granicu privatnosti i stigmatizirala trans osobe.

Cox i Carrera su obje transseksualne žene koje uživaju ogromnu slavu u svojim profesijama. Carrera bi uskoro mogla postati prvi transseksualni "anđeo" Victorie Secret, dok je Cox proglašena ponajboljom transseksualnom glumicom zbog izvanredne uloge Sophie u seriji "Orange Is The New Black".

LGBT publika uživala je slušajući i gledajući ove dvije iznimno uspješne žene, sve do trenutka kada je voditeljica postavila pitanje: "Vaši intimni dijelovi su sada drugačiji, zar ne?". Carrera je zastala pa odgovorila kako joj je neugodno o ovome govoriti i s publikom dijeliti informacije o svojim genitalijama.

S istim pitanjem je bila suočena i Coxova koja je poručila da ju smeta što se svi fokusiraju isključivo na fizički dio transseksualnih i transrodnih osoba, čime ih se samo objektificira. "Fokus na intimne dijelove odvraća diskusiju od važnih problema kao što je nasilje nad trans osobama (naročito nad ne-bijelačkim trans ženama) s kojima se svakodnevno suočavamo.

Ponukana nespretnim pitanjima voditeljice, transseksualna novinarka CNN-a, T Cooper, napisala je nekoliko savjeta kako ubuduće komunicirati s trans osobama, odnosno koja pitanja im se ne smiju postavljati jer su uvredljiva i nebitna.

1. Izgledaš tako stvarno, nikad ne bi rekao/la da si trans!

Ovo je jedna od najgorih izjava koje neka trans osoba može čuti. Ne trebaju nam ne-trans osobe potvrđivati naš rod niti se zbog suptilne sugestije da smo "stvarni" osjećamo bolje.

2. Što radiš sa svojom ženom?

A što vi radite sa svojom? Nemojte pretpostavljati da ja ili bilo koja transrodna osoba želi odgovarati na pitanja o svom seksualnom životu više od drugih.

3. Mislila sam da ćeš biti zastrašujuća, ali si tako ljubazna i normalna.

Jednom mi je vozačica koja me vozila na sajam knjige zaista ovo rekla, nakon čega je priznala da je ostavila svoju djecu kod kuće kada je saznala koga će voziti. Ona je mislila da je to bio kompliment, ali nije ni najmanje.

Foto: GLAAD

4. Briga me, za mene ćeš uvijek biti djevojka.

Slažem se s time da je vaše iskustvo isključivo vaše, a moje samo moje. Ipak, poštujte drugu osobu i oslovljavajte joj se onako kako ona to želi, pa i onda kada su u pitanju osobne zamjenice i imena. Žene već stoljećima uzimaju prezimena svojih supruga i nisam čula da ih je netko nastavio zvati djevojačkim prezimenima.

5. Zar te nije strah da bi te netko mogao pretući?

Hvala na podsjetniku! Za vrijeme moje tranzicije napala me skupina mladića s nožem i vrijeđala me. Nisam razmišljala o tome da bi mogla postati žrtvom zločina, ali si me ti sada podsjetio.

6. Mogu te upoznati sa svojim prijateljem. On je transrodan!

Nije OK outati transrodnu osobu bez njezina dopuštenja. To je stvar poštovanja i privatnosti, ali i sigurnosti neke osobe.

7. Kada si shvatila da si gej?

Znam da ovo nije lako za razumijeti, ali važno je shvatiti da su seksualnost i rodni identitet dvije različite stvari i često nepovezane. Trans osobe mogu biti gej, strejt, biseksualne, aseksualne, panseksualne ili nešto drugo.

8. Kada si imala "operaciju"?

Ne postoji jedna operacija, kao ni univerzalna situacija u koju trans osobe dolaze kada su u pitanju intimni dijelovi njihovog tijela. Neki odlaze na operaciju, neki ne. Neki uzimaju hormonalnu terapiju, neki ne. Neki si ne mogu priuštiti ni jedno ni drugo ili mogu samo jedno od toga. Neki će, pak, učiniti sve kako bi dovršili tranziciju.

Bez obzira na specifičnosti pojedinih kultura, sve se na kraju svodi na to ima li osoba penis ili ne. Osim u slučaju kada netko želi govoriti o svojoj transrodnosti, trans osobe većinom drže svoju privatnost za sebe, kao i većina ljudi općenito.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.