Foto: privatebirthdayparty.org

Kao što je francuski dokumentarni film "Les Invisibles" preko amaterskih fotografija pružio dragocjeni uvid u homoseksualne ljubavi prve polovice 20. stoljeća, serija fotografija, slučajno pronađenih 2006., otkrila je još jedno nepoznato naličje gej povijesti.

Točnije, vibrantnu drag društvenu scenu i to usred američkog Srednjeg Zapada, u Kansas Cityu, tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tzv. drag queen balovi nisu tada bili rijetkost u gradovima kao što su New York, Chicago ili San Francisco, no zapravo se slabo ili nikako poznavala njihova povijest van velikih metropola.

Tim su fotografije koje su slučajno pronašli Robert Chase Heishman i Michael Boles iznimno znakovite. Njih dvojica su 2012. udružili svoje "pronalaske" u projekt nazvan "Private Birthday Party" te preko njega nastoje doznati više o samom nastanku fotografija.

Fotografije nisu tek dokument o postojanju drag kulture na prostoru američkog Srednjeg Zapada, već svjedočanstvo o životu jedne blisko povezane zajednice i to na geografskom prostoru koji tada nikako nije bio poznat po velikom stupnju permisivnosti.

Neki od pripadnika scene, zabilježeni u prepoznatljivom stilu šezdesetih godina s elaboriranim frizurama i tijekom točki imitacija na sceni, u međuvremenu su identificirani, a neki vjerojatno nikada neće i biti (o autoru fotografija zna se tek da se zove Jack). No radi se nesumnjivo o znatnom doprinosu i dalje slabo poznatoj queer povijesti.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.