Foto: Marcello Casal, Jr. (Agência Brasil)/Wikimedia Commons

Nadaleko su poznate izjave bivšeg predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada o tome da u njegovoj zemlji nema homoseksualaca što se imalo shvatiti ne samo kao znak "moralne uzoritosti", već i kao jasan izgovor za potpunu nebrigu o pravima LGBT osoba u Iranu. To je, primjerice, poručio prilikom gostovanja na sveučilištu Columbia 2007. godine, iako se kasnije izjavu nastojalo protumačiti kao "grešku nastalu u prijevodu".

 No novo izvješće iranskog Ministarstva obrazovanja, o kojem piše Gay Star News, jasno demantira proklamacije bivšeg predsjednika države. Izvješće daje rezultate ispitivanja životnih navika mladih u Iranu tijekom 2007. i 2008. (za vrijeme mandata Ahmadinedžada). A rezultati su, u najmanju ruku iznenađujući. Tako je 17,5 posto srednjoškolaca oba spola priznalo da je "imalo homoseksualne odnose" (točnije, 24 889 od ukupno 141 552  ispitanika).

Izvješće je tim važnije što je homoseksualno ponašanje u Iranu kažnjivo smrću,. No mladež Irana krši i ostale ćudoredne zakone. Tako ih je 74 posto priznalo da je imalo heteroseksualne odnose (iako je vanbračni seks također ilegalan).
Nadalje, prema službenim brojkama prosječna dob seksualnog radnika/ce u Iranu iznosi veoma zabrinjavajućih 15 godina. Dio njih je u braku, a čak 11 posto obavlja posao seksualnih usluga uz odobrenje supruga. 

Kriva su skupa vjenčanja

Iranske vlasti u objavom izvješća napravile bitan presedan, no zanimljiva je i mjera koja se predlaže da se prekine praksa kršenja zakona. Mjera je nazvana "privremeni brak", a već postoji već među populacijom šijita. Autor izvješća, kako prenosi Hossein Alizadeh iz međunarodne organizacije za ljudska prava LGBT osoba (IGLHRC), naglašava da su "pružanje seksualnih usluga, vanbračni seks, masturbacija i homoseksualnost rezultat nemogućnosti mladih da stupe u "čiste seksualne odnose" (brak) zbog visokog troška vjenčanja i društvenih očekivanja od bračne zajednice."

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.