Foto: Out.com
Modna je industrija među prvima postala (i ostala) gay-friendly, no nije ostala samo na tome. Tijekom godina u toj su branši brojne transrodne žene napravile zavidne karijere te na taj način pridonijele vidljivosti transrodnih osoba.

Ugledni magazin Out sastavio je popis 10 najatraktivnijih transrodnih modela u povijesti koji donosimo u nastavku.

10. Arisce Wanzer
Odrasla je u Virginiji uz veliku podršku obitelji i kako sama kaže, "živi veoma normalnim životom osim kad pred fotoaparatima čini kaznena djela". Iza nje su sjajne kampanje koje je odradila za "Purple", "Candy" i "Dirty Mag". Nastupila je u reklami za Opening Ceremony gdje se pojavljuje kao novo lice transrodnih modela. Arisce ujedno ima i jako aktivan ljubavni život o kojem piše u svojoj mjesečnoj kolumni za portal Original Plumbing.

Foto: Nina Poon

9. Jenna Talackova
Nakon što je 2010. pobijedila na tajlandskim izborima najljepše transrodne i transseksualne žene, Miss International Queen, Talackova se dvije godine kasnije prijavila za Miss Universe Canada. Ušla je među 65 finalistica, ali netko ju je prepoznao kao sudionicu Miss Inernational Queen i uslijedila je diskvalifikacija. Zahvaljujući odvjetnici za građanska prava Gloriji Allerd i tajkunu Donaldu Trumpu, Talackovoj je bilo dopušteno daljnje natjecanje u kojem se našla među 12 najljepših.


Foto: John Van der Schilden

8. Ines Rau
Francuski model s adresom u New Yorku, prvi puta je izašla kao žena nakon pročitanih memoara jednog od prvih trans modela, Caroline "Tule" Cossey. Slijedeći Tuline korake, Ines je nedavno pozirala za Playboyev "Art Issue" i briljira u Barnyevoj hvaljenoj kampanji "Braća, sestre, sinovi i kćeri". Dizajner nakita Alexis Bittar predložio je da Ines bude lice njegove nove proljetne kampanje.

Foto: Out.com

7. Isis King
Isis je bila prva transrodna natjecateljica na natjecanju ljepote American Next Top Model, a evo i kako se tu našla. Kao stanovnica njujorškog Centra Ali Forney za rizičnu LGBT mladež, King su angažirali kao statisticu za foto session gdje je zasjenila stvarne natjecatelje. Premda se na American Next Top Modelu suočila s transfobijom, to je nije omelo u daljnjoj karijeri. Postala je prvo transrodno zaštitno lice American Apparela i našla se na popisu Out 100 kao jedna od najutjecajnih osoba u 2012. godini.

Foto: Cory Malcolm

6. Carmen Carrera
Carrera je svoju transrodnost obznanila nakon nastupa u reality showu "RuPaul's Drag Race". Krajem prošle godine njezini su obožavatelji pokrenuli peticiju kako bi je glasoviti brand donjeg rublja Victoria’s Secret angažirao kao svoju prvu transrodnu anđelicu. Iako odgovor nikad nije stigao, Carmen se planira prijaviti na njihovu audiciju ove godine. Carrera je inače i aktivistica za prava i jednakost transrodnih osoba.

Foto: Steven Meisel

5. Amanda Lepore
Ikona noćnog života svoju manekensku karijeru sažela u dvije riječi: David LaChapelle. Bila je LaChapellova glavna muza i njih su dvoje godinama zajedno stvarali slike u subverzivnoj pop-art tradiciji Andyja Warhola. Lepore je također poznata po suradnji s fotografom Terryjem Richardsonom.

Foto: David LaChapelle

4. Candy Darling
Ime Candy Darling živi kroz njezin rad u kultnim artističkim filmovima "Flesh" i "Women in Revolt". Prvi svjetski trans-style magazin "Candy" dobio je ime po njoj. Bila je više glumica nego model i zaslužuje spomen kao inspiracija Lou Reedu, Rolling Stonesima i Tennesseeju Williamsu. Ostat će zapamćena kao pionirka u uključivanju transrodnih osoba u mainstream pop-kulturu.

Foto: Out.com

3. Caroline "Tula” Cossey
Britanska ljepotica Caroline Cossey sedamdesetih je godina bila na putu prema zvjezdanom statusu, no onda su novinari otkrili da je transrodna. Godine 1981. dobila je ulogu u filmu "Samo za tvoje oči" kao Bondova djevojka. Tabloid "News of the World" objavio je članak s naslovom "Djevojka Jamesa Bonda bila je dečko". Nastavila je s karijerom modela i napisala dvije autobiografije. Nakon što je izgubila pravnu bitku da bude priznata kao žena, Tula se 1991. pojavljuje u Playboyu, a godinu kasnije se udaje i odlazi živjeti u Gruziju. Kao prva transrodna manekenka, Tula je utrla put brojnim ženama s ovog popisa.

Foto: Out.com

2. Octavia Saint Laurent
Octavia je polagala nade u nezaboravan dokumentarac "Pariz gori" i imala veliku želju slijediti korake supermodela i svog idola Paulinu Porizkovu. Iako nikad nije stekla značajan status ili se pojavila na naslovnici, Octavia ostaje simbol nevjerojatne upornosti, a poznata je i kao Heavenly Angel Octavia Saint Laurent Manolo Blahnik.

Foto: Out.com

1. Lea T.
Brazilska bomba Lea T. zaslužuje prvo mjesto na ovoj listi. Godine 2010. postala je muza Givenchyevog kreativnog direktora Riccarda Tiscija. Nosila je haute couture revije i bila zaštitno lice kampanja i editorijala za "W"," Interview", "V" i "Candy". Krasila je naslovnicu magazina "Love" (ljubeći Kate Moss ) i "Elle Brazil". Privukla je pozornost i Oprah Winfrey koja ju je proglasila prvim svjetskim transrodnim supermodelom. Ostalo je povijest.

Foto: Out.com

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.