Foto: starcasm.net
Obično se kaže kako pop-kultura reflektira društvo u kojem nastaje. Nije uvijek nužno ni zanimljiva ni inovativna, ali je svakako simptomatična. Stoga, ako se pogledaju tek neki od nedavnih primjera u kojima se inscenira neinhibirana privlačnost među ženama, neupućeni bi konzument pop-sadržaja mogao lako doći do zaključka da živimo u kakvom ultraliberalnom, panseksualnom okruženju u kojima su tjelesne privlačnosti beskrajno fluidne, a ama baš nitko ne vodi računa o etiketama.

Najzvučniji primjer za to svakako je glazbena suradnja pjevačica Rihanne i Shakire koja je rezultirala spotom "Can't Remember To Forget You", objavljenom na početku godine. Aluzivno maženje dviju oskudno odjevenih i besprijekorno ušminkanih pop zvijezda na krevetu nije ostalo bez odjeka. Mahom ženska pera odmah su nakon objave prozvale protagonistkinje za lažnu inscenaciju kakvog performativnog chic-lezbijstva koje se ionako naslanja isključivo na mušku heteroseksualnu fantaziju i nema baš neke poveznice sa ženskom žudnjom.

Naravno, već letimični pogled na glazbeni spot otkriva poprilično neuvjerljive scene i pokazuje da mlađahne kolegice nisu naučile bogznašto o osnovama medijske provokacije od, primjerice, Madonne. Moglo se, doduše manjinski, čuti i da topli zagrljaji Rihanne i Shakire, koliko god bili loše odglumljeni, ipak donose kakvu takvu vidljivost u mainstream arenu.

No rasprava o tome koliko je primjeren "izlet" dviju vedeta pop-industrije današnjice u neobavezno lezbijstvo i do koje mjere on de facto trivijalizira istospolnu privlačnost i žensku seksualnost zapravo zanemaruje jedno iznimno bitnu stavku, onu o ekonomskoj isplativosti celebrity industrije. Jer nije pretjerano pronicljivo zaključiti da je sasvim pristojan dio od 236 milijuna klikova (koliko je spot zabilježio u nešto više od dva mjeseca) upravo rezultat programiranog, pseudoprovkativnog maženja.

Da ne ostane sve na glazbenoj industriji koju se i dalje legitimno proziva da dobar dio svojih izvođačica tretira na razini potrošnog projekta, prigodnim se čini spomenuti recentni medijski nastup svježe razvedene manekenke Mirande Kerr. U intervjuu za britansko izdanje magazina GQ (namijenjenog, prije svega, muškoj publici) izjavila je slijedeće: "Jednako cijenim muškarce i žene. Volim žensko tijelo i osjetljiva sam na ženske obline (…) Imam želju za istraživanjem. Nikad ne treba reći nikad." Intervju je, naravno, objavljen tek kao prigodni dodatak glavnom sadržaju, a to je "vrući" i obnaženi editorijal s potpisom provjerenoga Maria Testina.

Foto: Jon Ragel/Wikia.com

Nadalje, veza manekenke Care Delevigne i glumice Michelle Rodriguez scenarij je iz snova za tabloide današnjice koji industrija prosto nije mogla ignorirati. Tako u novoj beauty kampanji za YSL, manekenka aluzivno pozira s kolegicom u scenama koje daju naslutiti iznimnu bliskost.

Pop-kultura ponekad je zaista umješna, mora se priznati. Jer simulirati liberalizam i otvorenost te planski igrati na kartu provokacije konzervativnih vrijednosti, a sve na temelju zakona kapitala i heteroseksualnih muških fantazija, nije zanemariv podvig.

Situacija koja se i dalje pokazuje marketinški tako zgodnom i isplativom za žene, ne vrijedi baš za muškarce. Posebice ne za heteroseksualne vedete kojima bi lucidni agent jednog dana mogao savjetovati kakvu latentnu homoerotsku eskapadu, makar samo s ciljem kratkoročne medijske pažnje. Jer mnogo će još vode proteći Savom prije no što kakav akcijski junak, a to su ipak über muškarci našeg doba, iskaže (pa makar i pomodnu) tjelesnu naklonost prema drugome muškarcu. No to i nije današnja tema.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.