Sia je u ožujku izdala singl "Chandelier" kao najavu za svoj šesti album ali bez vjerojatno najboljeg spota godine, pjesma bi prošla nezapaženo. Ne samo da je danas spot u konkurenciji za najbolji već i je isti slučaj i s "Chandelierom", party pjesmom za koju se ne zna je li autobiografska ili ne.

Puno se toga od 2010. i njezina posljednjeg albuma dogodilo sa Siom. Osim suradnje s Davidom Guettom, napisala je i neke od najvećih hitova za Beyonce, Rihannu, Britney i Kylie Minogue. Stari fanovi već umiru za novim albumom, a novi su znatiželjni. A njezin novi album "1000 forms of fear" (RCA/Monkey Puzzle Records), prepun je moćnih pop-balada.



Preslušavanje Siainih albuma je proces. To preslušavanje počelo je 2001. kad je izišao njezin drugi album "Healing is difficult" na kojem se ona suočila sa smrću svog dečka kroz electro beatove i nježne vokale. Dvije godine kasnije, "Colour the small one", ponovno vrlo iskreni tekstovi ali zvuk puno zreliji. Na albumu je tad zasjala "Breathe me", jedna od njezinih najpoznatijih i najbriljantnijih pjesama u kojoj je opjevala usamljenost i autodestrukciju

Četiri godine kasnije, album "Some people have real problems" dao je naslutiti da je Sia izišla iz mračne faze. I njezin "We are born" iz 2010. je bio potpuna suprotnost svemu od ranije: plesni i pozitivan album. Što onda očekivati od "1000 forms of fear"? Tekstualno, to je sto posto dobra stara Sia. I kako sâm naslov nagovještava, vratila se na svoju mračnu stranu. Slabost i borba njezine su glavne teme, iako nekad skrivene u pjesmama, ali to je i jest njezin najveći talent.

Već spomenuta "Chandelier" koja otvara album svojevrstan je korijen koji je Sia odabrala za album. Dramatični vokali, visoki tonovi u moćnom refrenu koji zvuče iskreno i iz srca. Generalno, pjeva o partyjima kojima nema kraja, ali u njoj je ono skriveno, maloprije spomenuto što se čuje između redova. "Chandelier" je pjesma o ovisnosti o alkoholu. Već je poznata i njezina izvedba uživo kod Ellen uz ples male Maddie koja izgleda kao mini Sia.



"Fire meet gasoline" još je jedna veoma moćna balada koja obara iz prve. Kao i "Eye of the needle", "Free the animal" i "Elastic heart, napravljena je u suradnji s Diplom kao glavna tema za "Igre gladi". Jedna od najbržih stvari je "Hostage" koja pomalo odiše soft rock štihom. Najjači dio Sia je sačuvala za kraj, s "Cellophane", hipnotičnom slow-motion pjesmom. "1000 forms of fear" reflektira vintage Siu s tužnim i brutalnim tekstovima koje sigurno nećete čuti na radiju.

Sia je ovim albumom potvrdila svoj status vladarice deep-popa. Album zatvara "Dressed in black", s još jednim fantastičnim tekstom i odličnom izvedbom. "Dressed in black" je spoj ranijih i novih radova. Pjesma počinje lagano i postaje sve bolja i bolja i bez obzira kako se njezin zvuk mijenja, Sia nije izgubila talent da "ulovi" ljude svojim specifičnim vokalom i genijalnim tekstovima. Nema sumnje, "1000 forms of fear" je već sad na putu da postane album godine. Ljetni album sigurno nije, barem ne u onom klasičnom smislu. ali nećete ga moći ni zaobići.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.