Foto: GLAAD

U novom izvješću organizacije GLAAD stoji da holivudski filmovi u prosjeku i dalje slabo portretiraju LGBT likove.

Organizacija, koja motri medijski prikaz LGBT likova, analizirala je filmove u produkciji sedam velikih holivudskih studija tijekom 2013. i zaključila da je među 102 nova filma samo njih 17 uključilo LGBT likove, a i tu se većina odnosila na sporedne uloge.

“Izostanak zaokruženih LGBT likova u mainstream filmovima, kao i zastarjeli humor i stereotipi, daju naslutiti da holivudski filmski studiji čine više štete no koristi u razumijevanju LGBT zajednice”, poručila je predsjednica GLAAD-a, Sarah Kate Ellis.

Filmovi se procjenjuju po nizu kriterija (tzv. test “Vito Russo”), a među ostalim, gleda se postoji li u filmu lik koji se identificira kao LGBT, ima li taj lik drugih osobina osim navedene i, konačno, je li važan za radnju filma. Samo sedam filmova udovoljilo je svim kriterijima, a u 2013. nije bilo nijednog LGBT lika koji bi se mogao smatrati glavnim.

I dalje je prisutan stereotipni, pa i uvredljivi prikaz likova iz LGBT manjine, Tako je GLAAD upozorio na prikaz transrodnih osoba u filmova “Anchor man 2” i “Identity Thief”. Konkretno, Paramount i Warner Brothers dobili su negativnu ocjenu za 2013. i to zbog uvredljivih prikaza. Prolaznu su ocjenu dobili 20th Century Fox, Lionsgate, Universal Pictures i Walt Disney. Dobru ocjenu dobio je studio Sony Columbia, a zasad još nijedan veliki holivudski studio nije dobio ocjenu odličan.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.