Organizacija GLAAD objavila je dva godišnja izvještaja o zastupljenosti LGBT likova na televiziji, Where We Are on TV i Network Responsibility Index (NRI). U potonjem su najbolje ocijenjeni HBO, ABC Family i MTV.

NRI donosi pregled minule sezone i ocjenjuje TV-mreže prema sadržajima koji uključuju LGBT likove od lipnja 2013. do svibnja 2014., a Where We Are on TV sadrži broj LGBT likova te njihovu analizu u nadolazećoj sezoni (2014.-2015.).

Konkretno, od 813 likova u igranim serijama njih 32, odnosno ukupno 3,9% se mogu identificirati kao lezbijke, gejevi, biseksualne ili transrodne osobe. Po prvi put tri su različite mreže dobile ocjenu "odličan", a riječ je o HBO-u, ABC Familyju i MTV-u. ABC, The CW, FOX, NBC, FX, Showtime ocijenjeni su kao dobri, dok su pri dnu ljestvice CBS, TLC, USA ("adekvatno") te A&E, History i TNT ("podbacili").

Transrodni likovi još uvijek podzastupljeni

"TV-mreže igraju ključnu ulogu u promicanju kulturološkog razumijevanja života LGBT osoba diljem svijeta, a danas se mogu pohvaliti nekim od najboljih programa s LGBT likovima ikad", kazala je predsjednica i izvršna direktorica GLAAD-a, Sarah Kate Ellis.

Dodala je i kako mreže trebaju poticati različitost te uključiti i veći broj transrodnih likova, što njihovi internetski konkurenti poput Amazona (Transparent) i Netflixa (Orange is the New Black) već čine.

U izvještajima se također navodi kako su likovi gej muškaraca i dalje najzastupljeniji (unatoč padu s prošlogodišnjih 53% na 45%), dok lezbijskih likova ima približno kao i lani (25%). Udio biseksualki u TV-serijama jest 20%, dok je biseksualaca dvostruko manje (10%).

Neke od serija sa spomenutih mreža trenutačno se emitiraju i na RTL-u. To su "Moderna obitelj" koja, među ostalima, prati i gej par Camerona i Mitchella s njihovom posvojenom kćerkom Lily, te "Pravila igre" s Brendom. lezbijkom i surogat-majkom njezinih heteroseksualnih prijatelja, Audrey i Jeffa. Zbog humora koji ne štedi nikoga i "podgrijavanja" stereotipa, potonju su neki ocijenili "seksističkom", pa čak i "homofobnom".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.