Image

LGBTIQ koordinacija Hrvatske je 15. 11. 2007. strankama uputila listu zahtjeva koji su od interesa za našu populaciju. U fokus je stavljeno uključivanje državnih tijela u borbu protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Najveći dio pripadnika/ca LGBTIQ populacije danas u Hrvatskoj živi prisiljeno na potpuno skrivanje svog seksualnog i rodnog identiteta. Razlog je što je za mnoge osobe skrivanje i laž jedini način osiguranja osobnog mira, fizičkog integriteta, pristupa javnim uslugama, radnog mjesta, mogućnosti stanovanja, i tako dalje... Smatramo da borba protiv homo/bi/transfobije ne bi trebala biti prepuštena samo volonterima i udrugama.

Homo/bi/transfobija je društveni problem te je dužnost države da se s njime suoči i osigura poštivanje svih ljudskih prava pripadnicima/cama LGBTIQ zajednice.

Stoga smo pred politčke stranke i kandidacijske liste na izborima postavili sljedeće zahtjeve:

1. Potpuno izjednačavanje LGBTIQ osoba pred zakonom (što uključuje pravo na brak i posvajanje djece).
2. Donošenje nacionalnog programa borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije te uključivanje tijela državne vlasti u borbu protiv istih.
3. Provođenje i financiranje programa protiv homo/bi/transfobije od strane institucija RH na svim razinama.
4. Seksualnu edukaciju u školama te da ta edukacija bude i u programu i u izvedbi u potpunosti lišena homo/bi/transfobije.

Odgovore smo dobili od: SDP-a, HNS-a, HSLS-a, Ljevice Hrvatske, Zelene liste te Zelene stranke.

Socijaldemokratska partija Hrvatske u svom odgovoru, kojeg potpisuje Tonino Picula, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, objavljuje da snažno podržava donošenje Nacionalnog programa borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije te uključivanje tijela državne vlasti u borbu protiv istih. SDP također podržava provođenje i financiranje programa protiv homo/bi/transfobije od strane institucija RH na svim razinama. SDP podržava registrirano partnerstvo LGBTIQ osoba, ali ne i pravo na usvajanje djece.

Hrvatska narodna stranka podupire pravo homoseksualnih parova na brak, ali, zbog trenutne klime u društvu, ne i na posvajanje djece. HNS podržava donošenje i financiranje programa koji idu k tome da se suzbija diskriminacija prema bilo kojoj manjinskoj skupini, pa tako i homofobija. HNS se zalaže za seksualnu edukaciju u školi, i to takvu koja će mlade ljude educirati za toleranciju i prihvaćanje činjenice da smo svi različiti. Odgovore je dao ured za odnose s javnošću HNS-a.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka je odgovorila da u potpunosti podržava donošenje nacionalnog programa borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije te smatra da ga država treba financirati, odnosno sufinancirati. HSLS se zalaže za izjednačavanje prava LGBTIQ osoba u odnosu na heteroseksualne osobe u svim segmentima, uključujući i sklapanje brakova, osim prava na usvajanje djece. HSLS Odgovor je potpisao Dražen Breglec, potpredsjednik HSLS-a.

Ljevica Hrvatske odgovara da se zalaže za ravnopravnost i sigurnost svih građana RH, te podupire sve zahtjeve LGBTIQ zajednice. Odgovor potpisuje Roman Karaturović, predsjednik GO Ljevice Hrvatske Zagreb.

Zelena lista odgovara da u potpunosti podržava sve zahtjeve LGBTIQ zajednice, te ističe da su pojedini njihovi članovi i članice sudjelovali na svim do sada organiziranim pride-ovima. Odgovor potpisuje Vlasta Toth, supredsjednica Zelene Liste.

Aljoša Babić, za Zelenu stranku, odgovara da stranka u potpunosti podržava sve navedene zahtjeve, te ističe da o tome govori svakog dana predizborne kampanje.

Ljevica Hrvatske, Zelena lista i Zelena stranka podržavaju sve zahtjeve, uključujući pravo na brak i posvajanje djece. HNS i HSLS također podržavaju istospolne parove, s time još ne podržavaju pravo na posvajanje djece.  U HSLS-u smatraju "da bi sloboda, tj.  pravo djeteta mogla biti ugrožena pravom LGBTIQ osoba na posvajanje djece", jer je, "hrvatsko društvo još uvijek pretežno homofobno", "protiv čega se HSLS bori". SDP podržava "legalizaciju registriranog partnerstva LGBTIQ osoba, no ne podržava posvajanje djece od strane istospolnih parova i to stoga jer bi dijete koje živi u takvoj zajednici moglo biti izloženo negativnim reakcijama druge djece i okoline".

Vjerujemo kako su ova inicijativa i pozitivni odgovori na nju početak odgovornije i ozbiljnije borbe za suzbijanje iracionalne mržnje kojoj je najveći dio pripadnika naše zajednice svakodnevno izložen u Republici Hrvatskoj.

Za LGBTIQ koordinaciju
Stjepan Pavlek,
Predsjednik inQueerzicije
Kontakt: 091 526 4619

 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.