Foto: Zagreb Pride

Sve je jasnije da je domaća vladajuća elita odlučila prebaciti izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu na dane nakon svibanjskih izbora za Europski parlament i tako odužiti agoniju mnogih istospolnih parova u Hrvatskoj.

Jedan od njih je par koji godinama živi na relaciji Zagreb - Beograd. Ivan ima 28 godina i živi u srbijanskoj metropoli, a prije dvije godine je upoznao ljubav svog života; dvanaest godina starijeg Zagrepčanina. Dvojica su otada u vezi unatoč svim preprekama koje društvo pred njih postavlja.

Ivanu je dečko predložio da dođe živjeti s njim u Zagreb jer je "biti gej u Zagrebu puno jednostavnije nego u Beogradu", a i dečko je poslovno situiran. Ivan nije previše dvojio već je spremio torbe i zaputio se prema Zagrebu, piše Večernji list. Po dolasku u hrvatsku metropolu, odmah je počeo tražiti posao i naišao na hladan tuš.

"Pozvan sam na jedan razgovor, prošao sam sve krugove i na kraju se dogodilo da ne mogu dobiti radnu dozvolu jer ne postoje radne dozvole za prodavače u trgovini", priča Ivan. Kako je zakonski u šest mjeseci imao pravo na turistički boravak u Zagrebu u trajanju od 90 dana, koje je tada sve iskoristio, Ivanu nije preostalo ništa drugo nego da se vrati u Beograd. Povratak je, kaže, bio težak i bolan, depresivan. Ali nije bilo druge.

Vladina prazna obećanja uništavaju mnoge

Bio je to kraj 2012. i ono što je Ivana i njegovu ljubav spašavalo da ne polude bilo je obećanje da će se istospolnim parovima zakonski omogućiti sklapanje životne zajednice. "Gospoda iz Vlade, ministar Arsen Bauk u Kinu Grič u Zagrebu, 18. prosinca 2013., na javnom savjetovanju o Zakonu o životnom partnerstvu s LGBT organizacijama najavio je Zakon početkom proljeća. Govorilo se o ožujku i travnju. Vođen tom izjavom ja sam opet dao otkaz u Beogradu na poslu koji sam bio našao i došao u Zagreb da s partnerom dočekam dan kada ćemo se registrirati", objašnjava Ivan.

Foto: arhiva

Međutim, kako sada stvari stoje, torbe će morati pakirati još jednom jer u Zagrebu Ivan može ostati najdulje do 29. svibnja. Do tada, barem prema sadašnjim planovima Vlade, od Zakona o životnom partnerstvu neće biti ništa.

"Ljuti me to. Naravno da me ljuti. To je neprihvatljivo. To je igranje sa životima ljudi", očajan je Ivan koji se u Beograd praktički nema gdje ni vratiti. Obitelj ga, naime pušta u stan, ali pod uvjetom da nikoga ne dovodi i da skriva svoju spolnu orijentaciju. Za Beograd ga, dodaje, više ništa ne veže. U Zagrebu ima obitelj, prijatelje i sreću te se nada da mu je Vlada RH neće oduzeti.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.