Foto: civilnodrustvo.hr

Javna televizija i uredništvo večernje informativne emisije ''Dnevnik 3'' dobili su po prstima zbog spolne i rodne diskriminacije novoizabrane ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš.

Zbog mjerenja bračnog statusa ravnateljici Uskoka Tamari Laptoš pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić uputila je upozorenje i preporuku ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu te urednicama ''Dnevnika 3'' HTV-a o nužnosti edukacije novinara i novinarki o ravnopravnosti spolova radi suzbijanja promocije stereotipa o ženama u programu javne televizije. Među prvima je na izjavu novinarke reagirao Centru za ženske studije.

''Ova rođena Čakovčanka nije udana i nema djece, dakle idealna je za posao koji zahtijeva cjelodnevni angažman'', dio je komentara novinarke HRT-a Helene Krmpotić, koji je hrvatska javnost imala priliku čuti 16. travnja u emisiji ''Dnevnik 3''. ''Ova izjava pokazuje koliko je u našem društvu još uvijek snažna podijeljenost rodnih uloga te koliko su spolni stereotipi snažni i kod žena i kod muškaraca'', smatra pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, prenosi tportal.

''Da je umjesto Tamare Laptoš na mjesto ravnatelja Uskoka imenovan muškarac, nitko ne bi ni pomislio, a kamoli komentirao da će se moći u potpunosti posvetiti poslu zato što nije suprug i otac. Štoviše, muškarcu koji je izabran na bilo koju funkciju njegovo obiteljsko stanje se ne smatra nikakvom preprekom jer se podrazumijeva da ima tko će se brinuti o obitelji, a što će mu omogućiti da se posveti poslu koliko god je to potrebno'', pojašnjava pravobraniteljica Ljubičić.

Nužna edukacija novinara i novinarki

Upozorava kako se žene očito doživljava drugačije, a to drugačije znači da ih se prvenstveno vidi kao supruge i majke, one koje se uvijek na prvom mjestu brinu za obitelj, pa tek onda za posao. Treba naglasiti da, dodaje pravobraniteljica, iako postoje brojne u poslu uspješne žene koje imaju i obitelj i tako dokazuju da uspješno mogu obavljati posao, još uvijek je prevladavajući odnos prema ženama u društvu takav da se od njih očekuje da na prvo mjesto stavljaju obitelj, a ne posao.

Foto: Screenshot

Posebno zabrinjavaju prilozi na javnoj televiziji koji hrane takvu društveno rasprostranjenu diskriminaciju. ''Ono što je problematično u komentaru novinarke je upravo ta potvrda stereotipa kojom se indirektno sugerira da samo neudana žena bez djece može biti posvećena poslu. A to je i pogrešno i diskriminatorno temeljem spola i obiteljskog statusa'', upozorava pravobraniteljica.

Iako je anketa provedena 2011. na HRT-u pokazala da čak 56,4 posto djelatnika smatra da im nije potrebna ili ne znaju da im je potrebna edukacija o ravnopravnosti spolova, pravobraniteljica je uputila upozorenje i preporuku ravnatelju HRT-a te urednicama Dnevnika 3 HTV-a da krenu sustavno obrazovati novinare i novinarke o spolnoj ravnopravnosti.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.