Foto: arhiva

Jozo Radoš (SDP, HNS, IDS, HSU), Mirela Holy (ORaH), Damir Hršak (HL-SR) i Nazif Memedi (Snaga Roma Hrvatske) prvi su među predstavnicima kandidacijskih lista za Europski parlament koji su potpisali izjavu o zaštiti prava LGBT osoba "Come out".

 Lezbijska grupa Kontra organizirala je okrugli stol "Izbori za Europski parlament - stavovi kandidata i kandidatkinja o pitanjima zaštite prava LGBT osoba" koji je u srijedu održan u zagrebačkom LGBT centru. Kontra kao članica ILGA-Europe provodi kampanju "Come out – Europski izbori 2014" povodom izbora za Europski parlament.

Izjava "Come out" sastoji se od deset točaka koje se tiču zaštite prava LGBT osoba na razini Europske unije na kojima je potrebno raditi u sljedećih pet godina. "Najvažnije je proširiti zakonodavstvo Europske unije kako bi se bolje suzbijala diskriminacija ne samo na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta već i diskriminacije na drugim osnovama", kazala je novinarima Sanja Juras iz Kontre, javlja portal Zagrebancija.

Dodaje i kako bi trebalo poraditi na uvođenju mehanizma kontrole zaštite ljudskih prava unutar same Europske unije, bolje zaštite prava transrodnih osoba, bolje zaštite na području zdravstva, školstva i slobode kretanja za LGBT obitelji. U razgovoru za crol.hr, Juras je objasnila kako je Izjavu o zaštiti prava LGBT osoba na razini EU do sada potpisalo 17 hrvatskih kandidata i pozvala ostale da se pridruže inicijativi.

Ključno je senzibilizirati i informirati javnost

U periodu od 22. do 25. svibnja, građanke i građani Europske unije odlučivat će o svojim predstavnicama i predstavnicima u Europskom parlamentu, a kandidati koji su sudjelovali na okruglom stolu već su potpisnici "Come out" izjave. Jedna od njih je i Mirela Holy. "Moj je dojam da su seksualne manjine jedna od najugroženijih skupina u Hrvatskom društvu. Postoji čitav niz društvenih predrasuda i zbog toga smatram da je jako važno raditi na edukaciji i osvještavanju javnosti o tome da je bilo kakva diskriminacija apsolutno građanski nedopustiva", kazala je predsjednica ORaH-a.

Foto: arhiva

Jozo Radoš smatra da najviše treba poraditi na raspoloženju u društvu za razumijevanje potreba svih manjinskih zajednica tako i LGBT zajednice. "Tolerancija i mogućnost slobodne komunikacije o tome koji je položaj manjinske zajednice, to je najvažnije postići", kaže on, a s njim se slaže i kolega Damir Hršak koji napominje kako je na vlastitoj koži osjetio što znači diskriminacija LGBT osoba.

"Tu sam danas ne samo kao političar već netko tko razumije ovu tematiku iz prve ruke. Davno sam krenuo u borbu za LGBT prava, imam čistu savjest i nastupam istinom. Senzibilizirati one skupine u društvu koje nemaju razumijevanje za drugačije od sebe trajan je proces, ali govorom razumijevanja i tolerancije može se pridonijeti boljem društvu u cjelini", poručio je Hršak.

Kako je bilo na okruglom stolu pogledajte ovdje.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.