Foto: Ivica Profaca

Među prvim reakcijama na Vladino usvajanje Zakona o životnom partnerstvu je i ona koju zajednički potpisuju udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske.  

Smatraju da je Vlada nastavila provoditi diskriminativnu politiku spram istospolnih obitelji, tretirajući pitanje njihove zaštite kroz poseban prijedlog Zakona o životnom partnerstvu te izuzimajući posvajanje djece iz Prijedloga. Stoga u svom priopćenju "oštro osuđuju politiku Vlade koja je diskriminativna i segregacijska prema istospolnim parovima te je u prvom redu vođena političkim kalkulacijama vodeće stranke".

Lezbijska grupa Kontra podnijela je danas poseban podnesak kojim su zatražile očitovanje Ustavnog suda vezano za novi Obiteljski zakon u kontekstu presuda Europskog suda za ljudska prava. Podsjećaju da je Europski sud za ljudska prava jasno zauzeo stav za brojna pitanja diskriminacije istospolnih parova, uključujući najnoviju presudu koja se tiče posvajanja djece iz 2013. godine protiv Austrije.

Zaključuju da, ukoliko državne institucije ne ukinu diskriminaciju istospolnih parova, građani i građanke koji žive u istospolnim zajednicama bit će primorani obraćati se Europskom sudu za ljudska prava kako bi ostvarili zaštitu svojih prava.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.