Kad je na Dan neovisnosti na zgradi riječkoga HNK osvanula LGBT zastava, objašnjeno to željom da se u kazalištu afirmiraju manjinske zajednice i da se od njega napravi mjesto okupljanja svih građana, bez obzira na društveni status, nacionalnu pripadnost, obrazovanje, dob, vjeru, rodne i seksualne identitete.

Nadalje, u priopćenju je navedeno da je LGBT manjina neprestano izložena diskriminaciji te joj se ustavno oduzimaju prava što je vidljivo na posljednjem referendumu kojim je institucionalizirana homofobija. Gesta nove uprave, kojoj je na čelu Oliver Frljić, mogla se dakle interpretirati simbolički kao čin solidarnosti ili kao iskorak iz dosadašnje prakse. Neki bi možda dodali i da se radi o klasičnoj gesti privlačenja pozornosti što dotičnom režiseru nije baš strano.

No u domaćoj realnosti nije bilo teško predvidjeti da će takav potez biti brzo instrumentaliziran u dnevnopolitičke svrhe. Tu slutnju odmah je potvrdio zastupnik HDZ-a iz Splita Petar Škorić koji je na sjednici Gradskog vijeća, ničim izazvan, tijekom rasprave o novom intendantu izrazio bojazan da bi se ista stvar mogla dogoditi u Splitu.

Zastava duginih boja za Grabar Kitarović je "šala i sprdanje"

Riječka zastava privukla je potom pozornost i predsjedničke kandidatkinje HDZ-a , Kolinde Grabar Kitarović. Ona, prema vlastitom priznanju, nije baš pretjerano upućena u slijed događaja, no o postavljanju zastave, kako prenosi Novi list, ima decidirano mišljenje. "Nešto sam čula o tome što je Oliver Frljić napravio, a ono što sam čula ne mogu vjerovati. Ovdje je riječ o javnoj instituciji. Valja poštovati državu, Dan neovisnosti, sve one koji su dali svoj život za ovu zemlju. To nije dan za šalu i sprdanje s državnim simbolima“, izrekla je Grabar Kitarović i potom najavila izbornu pobjedu.

Kombinaciji šoka i nevjerice pridružili su i ostali članovi HDZ-a. Lucijan Vukelić, predsjednik riječke podružnice te stranke, nastupio je pedagoški i poručio intendantu riječke kazališne kuće da najprije nauči hrvatski jezik jer ne postoji Dan nezavisnosti, već Dan neovisnosti,  a potom dodao da je "sve je to njemu dokaz u kakvom gradu živimo i zbog čega je potrebna izborna pobjeda HDZ-a.“

Predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a, Oleg Butković, na liniji je predsjedničke kandidatkinje i nije nimalo raspoložen za "sprdanje s Danom neovisnosti dok je HDZ-a“. Slavodobitno je zaključio da "nema većih Hrvata od nas, mi smo ti koji su stvorili hrvatsku državu i obranili je“. Mi bismo samo dodali da je natjecanje  tek počelo.

Foto: Udruga LORI/Facebook

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.