Foto: alexofarabia.com

U olovnim vremenima kakva nas pritišću, štošta začudnoga može proći. Recimo, novinarima se sudi i presuđuje zbog razotkrivanja korupcije u državnome vrhu jer je pisanje istine o tome akterima nanijelo sramotu. Iznošenje vlastitog mišljenja o aktualnostima isto nije odveć popularno jer možete završiti pred etičkim povjerenstvom i zaraditi smjenu.

U gustoj mreži tih i takvih apsurda otvara se prostor da svi poniženi, osramoćeni i obeščašćeni dignu svoj glas protiv ljutih nepravda koje im se svakodnevno nanose. Jedna je od njih, mogli bismo slobodno reći, majstorica PR-a i pronositeljica Demokracije u punom sjaju, heroina, čelnica i zaštitno lice pokreta koji je osvojio i promijenio Hrvatsku, Željka Markić.

Nakon (zasad) neuspjelog proboja u političku arenu unatoč slavi koju je stekla i na koju je, kao na već osiguranu ulaznicu za VIP ložu, računala jašući ispred oko 700.000 građanki i građana koji su darovali svoje potpise za njezin plemeniti cilj obrane institucije heteroseksualnog braka, gospođa Markić svim silama i dalje želi zadržati svoju nazočnost u domaćemu medijskom prostoru. Ali pod vlastitim uvjetima.

Zasmetao je gospođi Markić tako tulum satiričnog tona u organizaciji Queer Zagreba, "Željka M Party", pa ga je nazvala "javnim skupom koji se koristi govorom mržnje i potiče na nesnošljivost" te od ministra policije zatražila da ga zabrani, proglasivši se žrtvom napada i sramoćenja.

Tko to tamo zastrašuje?

Željka Markić je inteligentna i sposobna žena koja vješto gradi imidž žrtve. A jedna od njezinih omiljenih tema koje uvijek sigurno prolaze jest novac. Željka Markić voli govoriti o novcu. Posebice u kontekstu djelovanja nevladinih udruga (odnosno "provladinih" kako ih katkad od milja naziva), s naglaskom na one "homoseksualne".

Njoj i njezinima one su sve iste i sve odreda žive na grbači poreznih obveznika. Istom se retorikom služi u gore spomenutom slučaju gdje kirurški precizno navodi tko točno financira ovogodišnji festival Queer Zagreba, pa je ta udruga, dakako, i na platnom spisku "aktualne vlasti", a sve s ciljem "zastrašivanja". Zastrašivanja koga?

Željka Markić tvrdi da zna tko i koliko ima, i od koga je tko što dobio. Tim podacima spremno barata u bilo koje doba dana ili noći, a redovito ih, prigodno, servira svojoj sljedbi koja, obespravljena, opljačkana i osiromašena poput većine građana ove zemlje, jedva čeka da joj netko dobaci kost za koju se može uhvatiti i, stišćući zubima, na društvenim mrežama i portalima prakticira slobodu govora. Slobodu govora mržnje. Tako će oni lijepo napisati sve što im je na izmučenim dušama, a gospođa Markić ostaje čista kao suza i na prvi pogled neutuživa.

Tko to tamo huška?

Dakako, zna ona jako dobro i da narod nema ni živaca ni vremena išta propitivati ili dublje promišljati, kao što zna i da je narod sklon zaboravu. I dok moralna ikona Markić prigodno proziva, imenuje i secira, u zaborav je promptno pala i činjenica da njezina inicijativa, odnosno kasnije udruga, nikad nije obznanila svoje izvore financiranja.

I ne samo ta, nego i ona da stranka HRAST kojom je predsjedala mora platiti kaznu od 50 tisuća kuna jer nije na vrijeme podnijela izvještaje o financiranju izborne promidžbe iz 2012. godine, kad ju je ona vodila. Kaže da s tom strankom više nema nikakve veze.

Ne smeta gospođi Markić, primjerice, to što Crkva ne izdaje račune pa shodno tome ni ne plaća porez, a dobiva solidan novac iz državnog proračuna te uz to ima i vlastite tvrtke. Naravno, reći će netko, pa nije luda da proziva vlastite saveznike i najmoćnije podupiratelje koji su joj davali vjetar u leđa kad je trebalo. U ratu i buci protiv jednakosti u pravima svih hrvatskih građanki i građana je dosljedna, ali kad je u pitanju njezin novac i novac njezinih partnera dosljedna je u šutnji.

"Markićizam" se, kao Poeovo klatno koje se njiše nad glavama gejeva i lezbijki, spustio za još jednu letvicu. U svom posljednjem komentaru na portalu narod.hr ona policiju proziva jer nije obavila "obavijesne razgovore s vodećim aktivistima LGBT zajednice, koji su govorom mržnje huškali na napade na neistomišljenike", i to radi napada na aktiviste inicijative "U ime obitelji". Tko je to od LGBT aktivista govorom mržnje "huškao napade na neistomišljenike" i može se staviti u izravnu vezu sa spomenutim napadima? Tko? Bi li se možda nedvosmislena aluzija da su za napade odgovorni upravo oni mogla protumačiti kao sramoćenje? Ili kleveta?

Što hoće Željka Markić? Dobila je sve što je htjela.
Gotovo pola godine od referenduma kojim je istospolnim parovima zabranjeno sklapanje braka  još uvijek nije donesen Zakon o životnom partnerstvu. I to joj je malo. Sad želi da, uza sve što nam je priuštila, intervenira i hrvatska policija.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.