natalie_elisabeth

Lezbijski par postao je prvi u Velikoj Britaniji čija će oba imena biti na rodnom listu njihovog djeteta.

 

  Natalie Woods (38) i Elizabeth Knowles (47) obje su navedene kao roditelji malene Lily-May Betty  One su prvi par koji je iskoristio novi zakon o roditeljstvu koji je stupio na snagu početkom ovog mjeseca. Riječi majka i otac također su izostavljene s rodnog lista. Žene u građanskoj zajednici, ali koje nisu rodile dijete, automatski će biti navedene na rodnom listu zajedno s biološkom majkom, osim ako se pravno ne usprotive takvoj odluci ili ako dokažu kako su se protivile trudnoći svoje partnerice. Žene koje rode nakon umjetne oplodnje, ali koje nisu u vezi, mogu drugu ženu imenovati kao roditelja, ali uz njenu dozvolu.

Prije ovakvog zakona, Natalie kao biološka majka i donator sperme, ako je poznat, bili bi automatski navedeni kao roditelji djeteta. Nataliena partnerica Elizabeth morala bi ići na sud kako bi dobila roditeljstvo. No na rodnom listu Lily-May prvi put u posljednjih 200 godina nema imena oca.

Lily-May rođena je 31. ožujka u bazenu u kući gdje Natalie i Elizabeth stanuju. Nakon što su im u matičnom uredu u Brightonu rekli kako su postale prve koje su poslužile novim zakonom i navele se obje kao roditelji, odlučile su s pričom izići u javnost. Njih dvije planiraju imati još jedno dijete. Složile su se da će Lily-May Natalie zvati mama, a Elizabeth mama B.

- U Hrvatskoj dijete može imati jednu majku i jednog oca na rodnom listu, a majka je žena koja je rodila. A surogat majčinstvo nije dopušteno u Hrvatskoj - rekla je Branka Rešetar, docentica Pravnog fakulteta u Osijeku.
Prema našem Obiteljskom zakonu, nije dopušteno u sudskom postupku utvrđivati ili osporavati majčinstvo, odnosno očinstvo djeteta koje je začeto u postupku oplodnje uz medicinsku pomoć i suglasnost donatora.

Žena koja je rodila dijete začeto jajnom stanicom druge žene ima pravo osporavati majčinstvo ako je do oplodnje uz medicinsku pomoć došlo bez njezina pisanog pristanka. Žena čijom jajnom stanicom je dijete začeto bez njezina pisanog pristanka ima pravo osporavati majčinstvo ženi koja ga je rodila ako istovremeno traži da se utvrdi njezino majčinstvo.

 

Image

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.