Foto: visitljubljana.comSlovenski LGBT građani i građanke konačno su dočekali pravo na registriranje životnog partnerstva koje će proceduralno biti jednako sklapanju građanskog braka.

Nakon što je Upravni sud Republike Slovenije presudio u korist diskriminiranog lezbijskog para, Vlada je najavila izmjene zakona: gejevi i lezbijke moći će registrirati svoju vezu na jednak način kao što heteroseksualni parovi sklapaju građanski brak.

"Postupak je bio jednak registraciji vozila. Nakon što se ispune svi uvjeti, dobijete dozvolu registrirati svoje partnerstvo kod matičara. Bile smo same jer je prostorija u kojoj smo se nalazile bila jako mala pa u nju ni nije nitko stao osim nas i matičarke. Sjele smo, uzele papir i olovku, a gospođa nam je rekla što trebamo potpisati", prepričala je registriranje svoje veze s partnericom jedna 30-godišnja Slovenka.

Slično iskustvo ima i jedan Slovenac koji kaže kako je registiranje njegovog partnerstva trajalo tek sedam minuta. "Nije bilo prstenja, nije bilo svečanosti niti gostiju ", kazao je on.

Zakon o registriranju istospolnih parova uvela je vlada Janeza Janše 2005., a LGBT parovima omogućava sljedeća prava: pravo partnera na uzdržavanje i alimentaciju, pravo na stjecanje zajedničke imovine i reguliranje imovinskih odnosa unutar zajednice, stambeno pravo, pravo na nasljeđivanje udjela u ukupnoj imovini preminulog partnera, pravo na dobivanje informacija o zdravstvenom stanju bolesnog partnera i posjete zdravstvenim ustanovama.

Suzbijanje sustavne diskriminacije LGBT osoba kao prioritet

Kako prenosi Dnevnik.si, najnovija izmjena zakona omogućit će LGBT parovima u Sloveniji da svoja partnerstva ozakone na način jednak sklapanju građanskog braka heteroseksualnih parova. "Prema trenutnom prijedlogu Pravilnika o registraciji istospolnih partnerstava, partneri će moći registirati svoju vezu u jednakim službenim prostorijama i u istim terminima kao i heteroseksualni parovi. To se odnosi i na registraciju partnerstva izvan službenih prostorija i radnog vremena za registriranje", kazali su iz Ministarstva rada, obitelji, društvenih djelatnosti i jednakih mogućnosti.

Foto: arhiva

Od 2005. kada je zakon stupio na snagu do danas, u Republici Sloveniji registrirano je 87 istospolnih partnerstava, od čega u posljednje dvije godine 34.

Vlada se na promjenu pravilnika odlučila nakon žalbe jednog lezbijskog para kojem je odbijen zahtjev za registiranjem veze u subotu u svečanoj dvorani, u kojoj se odvijaju vjenčanja bračnih parova, što je Upravni sud proglasio diskriminacijom i preusdio u korist lezbijki.

Aktivisti za LGBT prava poručili su Ministarstvu kako se ovim izmjenama neće bitno utjecati na sustavnu diskriminaciju LGBT osoba u državi. Traže od Vlade da omogući pravo na posvajanje LGBT parovima i potpunu bračnu jednakost. Iz Ministarstva su odgovorili da će se "ovim pitanjem pozabaviti u prvim danima ove godine".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.