Foto: Flickr/William Murphy
Izgleda da je upornost LGBT aktivista u Irskoj urodila plodom. U manje od dvije godine, podrška istospolnim brakovima
 u ovoj zemlji porasla je za 14 posto, kako pokazuje najnovije istraživanje provedeno nad tisuću ispitanika.

Rezultati koje je objavio list Irish Times pokazuju da je podrška bračnoj jednakosti u proteklih 18 mjeseci porasla sa 53 na 67 posto, dok je istovremeno smanjen postotak onih koji se protive najavljenim zakonskim i društvenim promjenama, sa 30 na 21 posto. O istospolnim brakovima građani i građanke Irske izjasnit će se na referendumu.

Kad se izuzmu neodlučni, istospolne brakove podržava 76 posto glasača, a protivi im se njih 24 posto. Među ispitanicima bilo je 67 posto onih koji su rekli da je obitelj koju čine majka i otac najbolja za odgoj djeteta. Istraživanje je provedeno prošlog tjedna nad tisuću ispitanika starijih od 18 godina, a njihova dob pokazala se kao ključni čimbenik u stavovima o ovoj tematici.

Najveća podrška među mladima i ženama

Mlađi glasači češće su odgovarali da bi podržali istospolne brakove, dok su oni stariji bili ili neodlučni ili protiv. U dobnoj skupini od 18 do 24 godine, 80 posto ispitanika ima pozitivne stavove prema bračnoj jednakosti, 13 posto im se protivi, a sedam posto je neodlučno. S druge strane, 44 posto ispitanika u dobi od 65 godina i više glasalo bi za istospolne brakove, a 40 posto njih protiv, dok je 16 posto neodlučno.

U kolovozu 2013., ulicama Dublina prošetala je glasna povorka koja je od države zahtijevala bračnu jednakost

Kad je u pitanju razlika među spolovima, žene su sklonije podržati istospolne brakove (73 posto), u odnosu na 61 posto muškaraca. Razlike su vidljive i u političkoj opredijeljenosti gdje najveću podršku bračnoj jednakosti daju glasači Laburista (80 posto) i nezavisnih zastupnika (74 posto).

Irska je 2011. donijela Zakon o civilnom partnerstvu. No, pritisak javnosti na vladu sve je snažniji te je ona odlučila pitati narod o tome treba li istospolne i heteroseksualne parove u potpunosti izjednačiti pred zakonom. Nagađa se da bi se referendum mogao održati krajem 2014. ili najkasnije početkom 2015. godine.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.