Foto: Flickr/reynermedia
Ako se želi uspjeti u životu, i dalje je najbolje biti u koži bijelog heteroseksualnog muškarca. Zaključak je to koji se nameće nakon što je jučer Francuski nacionalni institut za statistiku (INSEE) objavio čak 11 studija o utjecaju spola, spolne orijentacije, etničkog podrijetla i zdravlja na stupanj nejednakosti u društvu.

Vijest koju su prenijeli nacionalni mediji daje jasan uvid u vitalni opstanak raznih vrsta nejednakosti. Primjerice, ured je usporedio plaće muškaraca koji tvrde da žive u paru "s prijateljem" s ostatkom populacije i pritom eliminirao slučajeve ostalih kohabitacija (studenti, umirovljenici, osobe s niskim primanjima). Došao je do zaključka da su gej muškarci slabije plaćeni između pet i sedam posto, a ta se razlika samo povećava s dobi i kvalifikacijama. Postojao je otprije niz anglosaksonskih studija o slabijim primanjima gejeva, no sad je statistika i službeno potvrđena u Francuskoj.

No nejednakosti nisu ekskluzivno pravo LGBT manjine. Tako imigranti imaju oko 40 posto manje šansi za dobivanje posla od kandidata francuskog podrijetla iako imaju istu naobrazbu. Nadalje, etničke manjine manje su zastupljene na radnim mjestima na kojima je bitan vidljiv kontakt s klijentima, što se ne može samo objasniti samo faktorom poznavanja jezika što poslodavci često navode.

Što se tiče klasične stavke u društvenim nejednakostima, razlike u primanjima muškaraca i žena, ona iznosi između sedam i devet posto, kad se izuzmu faktori kao što su različito radno vrijeme i zakonitosti određenog sektora. U slučajevima u kojima žena ima izvršnu poziciju, te razlike se smanjuju i do 85 posto, no zaposlenici u prosjeku primaju između 2,5 i četiri posto manje nego u slučaju muškog vodstva. Taj podatak istraživači najčešće objašnjavaju diskriminatornim stavom tvrtki spram zahtjeva žena za većim primanjima i proračunima.

Kad se kandidate ispitivalo o pristupu tržišta rada, točnije o mogućnosti dobivanja intervjua za posao, muškarci francuskog podrijetla debelo su na čelu s 28 posto uspješnosti, a slijede ih žene francuskog podrijetla s 22 posto.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.