Foto: wodumedia.com

Kako je početkom godine i najavilo, slovensko Ministarstvo rada, obitelji, društvenih djelatnosti i jednakih mogućnosti, nakon višemjesečne neizvjesnosti, pokrenulo je javnu raspravu o prijedlogu Zakona o registriranom partnerstvu.

Za razliku od hrvatske LGBT zajednice, koja na raspolaganju ima potpuno neiskoristiv Zakon o istospolnim zajednicama, ona slovenska od 2005. ima ipak nešto upotrebljivija prava koja je do ove godine iskoristilo 87 istospolnih parova. Novi Zakon donio bi istospolnim parovima slična prava kao što heteroseksualnim parovima donosi brak, izuzev mogućnosti posvajanja i medicinski potpomognute oplodnje. Zakon je isključiv jer se odnosi samo na istospolne zajednice i, kao i dosadašnji, donosi tek djelomično rješenje.

Prijedlog Zakona može se pronaći na službenim stranicama Ministarstva, a u javnu raspravu pozvana je čitava slovenska javnost, koja će do 5. svibnja moći izraziti svoje mišljenje o predloženim točkama Zakona. Njegov se sadržaj u mnogočemu preklapa s onim hrvatskim, pa i u dijelu u kojem se istospolnim parovima ne omogućuje pravo na medicinski potpomognutu oplodnju ili posvajanje djece.

LGBT zajednica ponovno dobila mrvice

"Partnerstvo je životna zajednica sklopljena između dvije žene ili dva muškarca s pravnim učincima koje uređuje ovaj zakon. Ova vrsta partnerstva ima jednake pravne posljedice kao brak", stoji u drugom od ukupno 11 članaka Prijedloga zakona.

Foto: visitljubljana.com

Iz Vlade poručuju da se Zakonom namjerava suzbiti diskriminacija LGBT osoba i u drugim područjima života. Tako bi se nezaposleni mogli zdravstveno osigurati preko svog partnera/ice te se međusobno posjećivati u bolnici ili zatvoru kao članovi obitelji. Baš kao i hrvatski Zakon o životnom partnerstvu, i onaj slovenski donosi istospolnim parovima niz pravnih zaštita koje su do sada uživali jedino heteroseksualni vjenčani parovi. Osim prava koja se odnose na djecu.

Međutim, LGBT zajednica nije zadovoljna predloženim zakonom jer smatra da se ovim izmjenama neće bitno utjecati na sustavnu diskriminaciju LGBT osoba u državi. Od Vlade traže da omogući pravo na posvajanje LGBT parovima i potpunu bračnu jednakost.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.