Foto: Itella

Obično se tvrdi da su nordijske zemlje bastion liberalizma te kako u mnogočemu predvode u borbi za ljudska prava i prava manjina. Iako taj opći stav doduše više govori o poziciji ostalih i nije nužno svaki put argumentiran, novi potez finske pošte Itella svakako ide u prilog nordijske odvažnosti, teško zamislive na južnom djelu europskog kontinenta.

Naime, u rujnu će na poštanskim markama u Finskoj biti tiskani likovi umjetnika Tuoka Laksonnena (1920.-1991.), poznatijeg kao Tom of Finland. S opusom od preko 3500 crteža Tom of Finland izvršio je golem utjecaj na gej kulturu i ikonografiju današnjice. Crteži snažnih muških figura, s čestim prikazima fetiša, još su mu za života osigurali odjek daleko širi od gej zajednice.

Kako stoji u službenom priopćenju pošte, Tom od Finske drži se za jednog od najpoznatijih finskih umjetnika u svijetu. "Njegovi izrazito homoerotski crteži muških figura dosegli su kultni status i imali utjecaj na pop kulturu i modu. U svojim se radovima često koristio autoironijom i humorom tipičnim za supkulture."

Dva crteža koja će biti otisnuta na markama odabrali su dizajneri Timo Berry i Susanna Luoto, finska predstavnica zaklade Tom of Finland koja djeluje u Los Angelesu. Crteži na markama predstavljaju "snažne i samouvjerene muške figure" po kojima je autor i poznat. Slike prikazuju "senzualnu životnu snagu" i "osjećaj ponosa", tvrdi Berry. Usporedno s izlaskom poštanskih marki, u rujnu se u Muzeju pošte otvara i izložba posvećena finskom umjetniku.


(Foto: Itella)

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.