Foto: Flickr/faungg

Društveno poželjno/nepoželjno ili prihvatljivo/neprihvatljivo ponašanje, odnosno pitanje moralnosti, česta je tema među ljudima. Ako se zadržimo u kontekstu pitanja o kojima se najčešće diskutira, poput preljuba, kockanja, izvanbračnih spolnih odnosa ili homoseksualnosti, dobivamo zanimljive rezultate koji variraju od države do države.

Skupina istraživača iz centra Pew Research Center prošle je godine provela istraživanje nad 40 država svijeta i pokušala saznati stavove ispitanika o pitanjima moralnosti. Rezultati su pokazali da su Europljani najtolerantniji u svim testiranim područjima.

Preljub je tema oko koje se lome koplja, naročito u religijskim krugovima, a Europljani izgleda ne mare previše za vjernost u vezi ili braku. Među osam država koje su u istraživanju branile boje Europske Unije našle su se UK, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska i Španjolska. Većina ispitanika (65 posto) iz ovih država osudila je preljub, iako je spomenuti pototak bitno manji od onoga u ostatku svijeta.

Francuska se istaknula kao država koja najviše tolerira preljub - podržava ga 12 posto ispitanika, 40 posto ih smatra da to uopće nije pitanje moralnosti, a osuđuje ga 47 posto građana. U ostatku svijeta, pototak ispitanika koji preljub smatraju moralno neprihvatljivim ne ide ispod 80 posto, osim u Latinskoj Americi gdje 76 posto stanovništva ne podržava varanje partnera/ice.

Foto: Screenshot

Zapadna hemisfera na strani homoseksualnosti

Kad je u pitanju pobačaj, ispitanici iz država Bliskog Istoka i Afrike nudili su bitno negativnije stavove, no istaknula se Kina koja, u usporedbi s SAD-om, ima progresivnije mišljenje. Francuska, Kanada, Australija i Čile zauzele su vrh ljestvice i u području pobačaja i spolnih odnosa prije braka. Slični su rezultati dobiveni i kod pitanja razvoda, gdje velik broj država ne vidi ovaj čin kao moralno neprihvatljiv.

Gotovo sve države članice EU koje su sudjelovale u istraživanju, dobar dio SAD-a, Argentina, Kanada i Australija stale su na stranu homoseksualnosti i LGBT prava, dok ostatak svijeta gleda na ovo pitanje kao neprihvatljiv dio društvenog života. Najveća podrška dolazi od ispitanika rođenih nakon 1980., tzv. generacija milenijalaca.

Foto: Screenshot

Istraživači su još se dotaknuli pitanja konzumacije alkohola, kockanja i uporabe kontracepcijskih sredstava te dobili zanimljive nalaze. Oko 50 posto svih ispitanika smatra kockanje neprihvatljivim ponašanjem, dok je u Europi taj postotak najmanji - između 26 i 32 posto. Slični su rezultati dobiveni i kod stavova o konzumiranju alkohola: 20 posto Europljana ne vidi ovo kao problematično ponašanje, u usporedbi s rigidnijim stavovima azijskih i afričkih država, naročito onih gdje je većinsko stanovništvo muslimansko.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.