Foto: Wikimedia Commons/Janusz Recław

Kotor, gradić u crnogorskom primorju s oko 22.600 stanovnika, prvi je na južnom dijelu Jadranske obale koji je otvoreno poručio da su gej turisti i više nego dobrodošli u ovaj kraj.

"Naš grad je bio, a bit će i ubuduće destinacija širokog srca za sve dobronamjerne putnike, pa samim tim i pripadnike gej populacije", kazao je za portal Gay Echo direktor Turističke oganizacije Kotor Mirza Krcić. Zanima ih isključivo turist, a ne njegova spolna prijentacija, nastavlja Krcić.

"Nas zanima turist, a njegova spolna orijentacija je njegova osobna stvar. U Kotoru će pripadnici gej populacije uvijek imati dobre, korektne i kulturne domaćine, kao i mogućnost za dobar provod, nakon čega očekujemo da nam se puni pozitivnih dojmova uvijek iznova vraćaju i preporuče nas u zemljama iz kojih dolaze", poručio je Krcić koji prati svjetske trendove u turizmu.

Potpisivanjem Memoranduma o suradnji u interesu razvoja partnerskog odnosa između vlasti i LGBT zajednice na promociji ljudskih prava, Kotor je postao prvi grad u Crnoj Gori koji je potpisao jedan dokument o zaštiti i unaprjeđenju položaja ove društvene skupine. Informacija koju bi Srpska pravoslavna crkva trebala imati na umu kako joj se ubuduće ne bi ponovio homofobni ispad od prošle godine, kad je zatvorila vrata svoje crkve LGBT turistima, točnije njih 2.456 koji su iz Dubrovnika doplovili u Kotor.

Regija sve otvorenija za LGBT turiste, Hrvatska stagnira

"Siguran sam da će dobar primjer potpisanog Memoranduma sa općinom Kotor biti početak potpisivanja ovakvih dokumenata i s ostalim lokalnim upravama u Crnoj Gori. Želimo da se ljudi u svojim mjestima osjećaju sigurnima i da im ni na koji način ne budu uskraćena bilo kakva, posebno ne ljudska prava", istaknuo je crnogorski ministar za ljudska prava Suad Numanović.

Foto: Pink Week

Podsjetimo, Hrvatska turistička zajednica kao ni Ministarstvo turizma i dalje nemaju konkretnu ponudu za LGBT turiste, a prema najavama ne možemo je uskoro ni očekivati. "Zadaća Hrvatske turističke zajednice je promocija Hrvatske kao destinacije, dok je razvoj turističkih proizvoda i ponude, pa tako i ponude specijalizirane za LGBT turiste, na pojedinim gospodarskim subjektima", kazali su nam u ožujku iz HTZ-a.

Dok se Hrvatska ne okuraži i priključi svjetskim trendovima, susjedne države Crna Gora i Slovenija nastavit će unapređivati svoju turističku ponudu i istaknuti se na karti LGBT friendly država te otvariti vrata stotinama milijuna financijski dobrostojećih posjetitelja.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.