Foto: Flickr/www.audio-luci-store.it

Velik broj osnovnih i srednjih škola diljem Ujedinjenog Kraljevstva odbija prihvatiti činjenicu da je bračna jednakost stigla te da su sve osobe sada konačno, barem kad je u pitanju pravo na brak i obitelj, jednake pred zakonom.

Stanje na terenu pokazuje da najmanje 50 škola diljem britanskog otoka i dalje provodi članak 28. Zakona o lokalnoj vlasti koji je 1988. uvela Margaret Thatcher i njime zabranila javno "promoviranje homoseksualnosti". Na ovo su ukazali nastavnici okupljeni na godišnjoj konferenciji Sindikata nastavnika, održanoj u utorak u Brightonu.

Kad je prije više od dva desetljeća "Čelična lady" uvela sporni dio zakona, namjera joj je bila spriječiti nastavnike da s učenicima raspravljaju o homoseksualnosti ili (ne daj Bože) savjetuju nekog od učenika koji izrazi želju za razgovorom o ovoj temi. Članak je povučen 2003. na inicijativu Laburista, dok su se Konzervativci nešto kasnije ispričali za potez svoje prethodnice.

Članak 28. svojim sadržajem uvelike je podsjećao na suvremene ruske zakone o "gej propagandi" i glasio ovako: "Lokalna vlast ne smije namjerno promovirati homoseksualnost ili objavljivati materijale s namjerom promoviranja homoseksualnosti niti smije u školama promovirati učenje o homoseksualnosti kao prihvatljivom ponašanju ili stvarnim obiteljskim odnosima".

Država osuđuje, škole bez posljedica

Međutim, ni dvadeset godina kasnije, kad je jedino Sjeverna Irska od četiriju država UK-a neodlučna oko ozakonjenja istospolnih brakova, jedan dio stanovništva ne želi prihvatiti realnost i promjene koje su odavno prisutne u Kraljevstvu te se bespredmetno drži Thatcheričina nauka. Otpor dolazi ponajviše iz kršćanskih fundamentalističkih redova, javlja Independent.

Foto: arhiva

Neke od škola koje još uvijek provode ove arhaične naputke zasad ne odgovaraju za izravno kršenje zakona o zabrani diskriminacije bilo koje društvene skupine, a iz Ministarstva obrazovanja kažu kako je ovakva politika odgojno-obrazovnih institucija nedopustiva. Poručuju da "škole smiju provoditi vlastitu politiku, ali ne smiju nikoga diskriminirati niti izdvajati jednu spolnu orijentaciju kao superiornu ostalima".

Iz LGBT organizacije Stonewall objasnili su da je članak 28. ukinut prije deset godina jer je naštetio mnogim učenicima i nastavnicima. Napominju i da je problem vršnjačkog zlostavljanja u školama na temelju spolne orijentacije i danas prisutan, u tolikoj mjeri da neki od učenika pokušavaju samoubojstvo, te da sve škole trebaju provesti sustavnu edukaciju o seksualnosti i zdravlju općenito.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.