Foto: AllOut

Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva na udaru je kritika javnosti zbog nestručnog i ponekad nehumanog postupanja prema LGBT osobama koje traže azil u ovoj zemlji. Posljednja među njima je Nigerijka Adernoke kojoj prijeti deportacija u domovinu gdje ju čeka vrlo izgledna smrt.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u siječnju ove godine potpisao je zakon koji kažnjava sve što se odnosi na temeljna ljudska prava LGBT osoba – međusobni odnosi, druženja, udruživanje u organizacije i mediji. U slučaju da ih se otkrije, LGBT osobama prijeti kazna i do 14 godina zatvora.

Zbog ovakve društvene klime, jedna lezbijka iz Nigerije bila je primorana pobjeći iz zemlje i imala sreću što je naišla na podmitljivu pograničnu policiju koja ju je pustila u daleko Ujedinjeno Kraljevstvo. Kako bi joj pružili podršku, aktivisti organizacije AllOut pokrenuli su virtualnu peticiju i do sada prikupili više od 185 tisuća potpisa iz cijelog svijeta. U peticiji pozivaju Državnu tajnicu UK-a Theresu May da čim prije spriječi deportaciju Nigerijke.

Na svojoj internetskoj stranici navode kako Adernoke prijeti izgledna smrt ukoliko se vrati u Nigeriju, gdje je optužena na smrtnu kaznu zbog svoje spolne orijentacije. Kažu kako su je lokalne vlasti uhitile, mučile i ubile njezinu obitelj, no ona se u zadnji tren uspjela izvući.

Pritisak javnosti i nevladinih organizacija mogao bi uroditi plodom jer je May prošlog mjeseca naredila državnim službama da ponovno razmotre zahtjev Nigerijke za azilom. Kakva će biti njezina sudbina zasad je nepoznato. Oči britanske i svjetske javnosti nastavljaju biti uperene u odluku vlade koja ima odličnu priliku u praksi pokazati svoju spremnost za zaštitu prava LGBT osoba, kojom se toliko hvali.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.