Foto: Facebook/Grindr

Anonimni haker potvrdio je da poslao poruku korisnicima aplikacije Grindr (više od 100.000 u 70 zemalja svijeta) o tehničkom propustu zbog kojeg bi im mogla biti ugrožena osobna sigurnost, izvještava AFP.

Tvrdi da aplikacija ne štiti dovoljno podatke o lokaciji svojih korisnika, kojih ima oko pet milijuna. Naime, upravo se preko aplikacije Grindr, osmišljene za efikasno dogovaranje susreta među gej muškarcima preko sustava GPS-a, zbilo već nekoliko homofobnih napada. Najbrutalniji napad desio se prošle godine kada je muškarac ubio jedan par u Seattleu, koji je prije toga  locirao preko Grindra.

Haker je preko videa pokazao da je veoma jednostavno doći do točne lokacije korisnika, preko GPS-a, no i preko podataka o godinama, visini, težini i fotografiji, a sve to bez direktnog korištenja aplikacije. Moguće je također i stvarati lažne profile, hakirati tuđe i slati poruke ostalim korisnicima.

Iako je niz puta o ovom propustu obavijestio kompaniju, oni su zanijekali propuste i time ostavili svoje korisnike nezaštićenima. U kompaniji su od početka tvrdili da nisu odgovorni za dijeljenje lokacije preko GPS-a te su samo naveli da postoji opcija da se GPS isključi.

Podatke koje je otkrio haker, o ranjivosti aplikacije, posebice su bitni u zemljama u kojima je homoseksualnost kažnjiva zakonom.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.