Foto: 360.ch

"Nema  ništa bolje no biti svoj", izjavio je Mauricio Ruiz, 24-godišnji časnik čileanske mornarice, na novinskoj konferenciji u glavnom gradu Santiagu, prenose strane agencije.

Ruiz je prvi vojnik Čilea koji je javno obznanio svoju homoseksualnost da se ne bi morao "sakrivati i voditi dvostruki život". "Primijetio sam  da vojnici ne podnose homoseksualnost ne zato što su protiv, već zato što je na društvenoj razini odlučeno da je homoseksualnost problem", poručio je Ruiz na konferenciji.

LGBT udruge pozdravile su hrabru gestu vojnika i drže da se radi o "povijesnoj odluci". Coming out Mauricia Ruiza tim je važniji što je u 2012. u Čileu preminuo Daniel Zamudio kojeg su pretukli zbog spolne orijentacije. Agencije tvrde da je taj događaj snažno potresao čileansku društvo, i dalje mahom konzervativno.

Četiri mjeseca nakon njegove smrti, donesen je u Čileu novi zakon, nazvan "Zamudio", protiv diskriminacije na temelju spola, vjere, etničkog podrijetla i socijalnog statusa.

Ruiz je htio poslati poruku svojim kolegama homoseksualcima u Oružanim snagama koji "zbog duboke kulturalne homofobije ne mogu voditi ispunjen život", tvrdi Oscar Rementeria iz LGBT udurge MOVILH. Hrabri vojnik najavio je da će prisustvovati  svečanoj večeri mornarice u društvu svog partnera.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.