Iako Italija nema još nikakav pravni statut za istospolne parove, a ni zakoni o diskriminaciji ne svrstavaju je u vrh zemalja Europske unije u pogledu zaštite LGBT osoba, gradovi, općine i sudovi posljednjih su mjeseci donijeli odluke koje jasno govore o potrebi za promjenama. 

Među posljednjim potezima je odluka gradonačelnika Bologne da formalno prizna sve brakove sklopljene u inozemstvu, uključujući i istospolne. Nakon te najave, gradonačelnik Rima Ignazio Marino poručio je da je će donijeti istu odluku za glavni grad. Nedavno je sud u Rimu također priznao pravo posvojenja lezbijskom paru.

Takvi koraci zasad imaju dvostruki učinak. Premijer Matteo Renzi najavio je da će na jesen parlament napokon početi raspravljati o istospolnim partnerstvima čime bi italija, treća sila eurozone, napokon izišla iz skupine zemalja u Uniji sa slabom zaštitom LGBT osoba.

No javila se i oporba. Kako se to u Italiji dalo jasno predvidjeti, u vidu Katoličke crkve. Monsinjor Giovanni Silvagni iz Bologne poslao je priopćenje, koje prenosi agencija Ansa, u kojem navodi da se radi "o iznenadnom napadu“ i da se te "osjetljive teme obrađuju preko slogana i ideoloških stajališta“. Za njega se radi o "brzopletosti“ i o "aproksimacijama“ i zapravo ne valja sumnjati da će katolička opozicija po tom pitanju tek probuditi u Italiji.

 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.