Nakon što je u lipnju u slovački ustav ušla definicija braka kao zajednice žene i muškarca, tamošnja inicijativa "Savez za obitelj" želi inicirati dodatne promjene koje bi u konačnici obespravile slovačke LGBT građane.

Potvrđeno je da su prikupili nešto više od 400.000 potpisa za referendum kojim bi se odlučivalo o četiri pitanja: definiciji braka kao zajednici žene i muškarca, zabrani posvajanja od strane istospolnih parova, mogućnosti roditelja da djecu isključe iz školskih programa spolnog odgoja i – zabranu bilo kakve buduće zakonske regulacije istospolnih partnerstava.

Slovački Ustavni sud prva je tri pitanja dopustio (s tim da je prvo parlamentarnom većinom već ušlo u ustav, što Ustavni sud neće rušiti), no potonje je proglasio neustavnim. To je izazvalo negodovanje pripadnika "Saveza za obitelj" koji su odluku ustavnog suda o zabrani jednog od referendumskim pitanja nazvali "skandaloznom".

"Pošteni su ljudi primili pljusku od sustava jer im je ustavni sud zabranio da izraze mišljenje o tome što obitelj jest. To nije demokracija, to je tiranija", kazali su, a čelnik Saveza, Tomáš Kováčik, to je nazvao "sudskim aktivizmom kakav se viđa u drugim zemljama, tako vam država poručuje da zatvorite usta".

"Ne smijemo zatvarati oči pred religijskim organizacijama koje raspiruju netoleranciju"

Referendum raspisuje predsjednik u roku od 90 dana, a pitanja su sljedeća: "Jeste li za to da parovi ili grupe osoba istog spola nemaju pravo na posvajanje djece?" i "Jeste li za to da škola ne može zahtijevati sudjelovanje djece u nastavi na kojoj se govori o seksualnom ponašanju ili eutanaziji, ako njihovi roditelji ili sama djeca se ne slažu sa sadržajem nastave?".


Poput domaće inicijative "U ime obitelji", i slovački Savez poziva se na francuski primjer "nametanja rodne ideologije" i "razaranja tradicionalne obitelji"
 

Baš kao i u Hrvatskoj prošle godine, zagovaratelji LGBT prava i aktivisti nadaju se "kako će razumna većina stati uz prava manjine" te da će "referendum na kraju biti odbačen".

Situaciju u Slovačkoj prokomentirala je i liberalna europarlamentarka iz Nizozemske i potpredsjednica LGBT Intergrupe, Sophie in't Veld: "Ovdje je riječ o temeljnim ljudskim pravima, toleranciji i jednakosti na području Europske unije. Ne smijemo zatvarati oči pred religijskim organizacijama koje raspiruju netoleranciju prema građankama i građanima EU".

"Neukusno je da nakon hrvatskoga referenduma svjedočimo novom, čiji je cilj dokidanje prava naših sugrađana. Takvim procesima nije mjesto na prosvijetljenom kontinentu poput Europe", poručila je.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.