Novinari beogradskog Blica u potrazi za odgovorom na pitanje koliko su velike predrasude njihovih sugrađana odlučili su provjeriti kako izgleda kada gej ili Albanac pokušavaju iznajmiti stan u Beogradu?

Prvi poziv, na drugoj strani žice iz Kumodraške se oglasio ugodan ženski glas: "Stan ima veliku dnevnu sobu, kuhinju, kupaonicu, blizu je trgovina. Idealan je za dva studenta."

Novinar "Blica" odmah je krenuo s direktnim pitanjem: "Je li problem ako u tom stanu živim s dečkom?"

Uslijedio je muk od par sekundi, nakon čega i - odbijenica: "Da, jer znate stan nije moj nego prijateljičin, a ona ne živi u Beogradu. Da je moj ja bih vam iznajmila, a ovako oprostite..."

Novi poziv s istim pitanjem donio je ipak drugačiji odgovor: "Nije problem. Mene apsolutno ne zanima što se događa iza vrata, što se mene tiče to znamo samo vi i ja. Meni je važno da na vrijeme plaćate stanarinu i režije", poručio je potencijalnim "gej podstanarima" stariji Beograđanin s Palilule.

Novinari su imali sreće s pronalaskom stana i u Novom Beogradu, uz malo pojašnjenja zbunjenom stanodavcu: "Kako mislite - s dečkom?", zbunio se gospodin, a nakon "otkrića" da je riječ o gej paru nije dvojio hoće li im iznajmiti stan. "A toooo... Ma, nikakav problem! Samo mi javite što ste odlučili čim prije, jer ima još zainteresiranih".

"Da iznajmim stan Albancima? Nema šanse!"

I dok se za gej par u samo nekoliko razgovora pokazalo kako ne bi imali većih problema pronaći podstanarski stan u Beogradu, drugačija je priča za studente iz Albanije.

"Vjerujemo našim stanarima, pa ako se dogovorimo, ne treba ni depozit. Stan je novi, uređen, režije su male", veselo je pričala potencijalna stanodavka iz Batajnice, ali nakon pitanja bi li joj smetalo da u stanu žive dva studenta iz Albanije, dobrodošlica je isparila.

"Vidite što se sve događa, gledala sam na televiziji, sve te provokacije, jednostavno ne bih bila sigurna s njima. Znate, ipak su to dva mladića, pa tko će čistiti stan? Ma znate što, i da su dvije djevojke ne bih iznajmila. Ipak ne", odlučna je bila iznajmljivačica.

"Da iznajmim stan Albancima? Nema šanse! Ma nikakvim strancima ne bih iznajmila, a ne samo Albancima", jasno je poručila druga stanodavka, koja je , zanimljivo, sve do trenutka kad je doznala da će joj potencijalni podstanari biti Albanci, hvalila svoj stan i pristajala na sve uvjete. I kad su novinari već htjeli odustati, našli su stan u Prvomajskoj.

"Ma, znate što, može", kroz šapat je novinarima rekao sredovječni stanodavac, "samo neka ne pričaju puno na ulazu kako se zovu, otkuda dolaze.. može, može, zašto ne ako su ozbiljni i ako ne prave probleme, neka dođu djeca."

Komentirajući reakcije Beograđana, sociolog Slobodan Vuković novinarima Blica je rekao kako su u srpskom narodu ukorijenjene predrasude, a stavovi se sporo mijenjaju.

"Takva razmišljanja mogu potaknuti i određeni politički momenti. Da ste postavljali pitanje bi či primili Albance kao podstanare prije sukoba, bilo bi drugačije. Određene situacije utječu na stavove ljudi i to se ne može isključiti", objašnjava Vuković.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.