Osim što je Sjeverna Irska jedini dio Ujedinjenoga Kraljevstva u kojem su zabranjeni istospolni brakovi, novi prijedlog tamošnjih unionista ide korak dalje u otežavanju života gej zajednice.

Iz Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske (DUP- Democratic Unionist Party ) najavljuju prijedlog zakona kojim bi se vjernicima omogućio "prigovor savjesti" u slučaju primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije, čime bi se dobar dio zakonskih odredbi, s naglaskom na diskriminaciju gej populacije - zapravo poništio.

Na to ih je potaknuo slučaj slastičarnice Asher’s Baking Company, koja je osvanula na naslovnicama nakon što su odbili narudžbu za tortu s likovima popularnih junaka Ulice Sezam Berta i Ernija, a koju je naručila gej udruga i zatražila da na slastici piše "Podržimo gej brakove". To je očito bilo previše za vlasnike, kršćansku obitelj McArthur, koja je u priopćenju kao razlog odbijanja navela kako je "narudžba protivna njihovim kršćanskim uvjerenjima i biblijskom učenju". Na to je pak reagiralo Povjerenstvo za ravnopravnost, pa je protiv McArthurovih podignuta tužba zbog kršenja antidiskriminacijskih zakona.

Foto: Facebook

"Vjernici su u sve neravnopravnijoj poziciji"

DUP-ov Paul Givan najavio je izmjene zakona, kojima bi se omogućio "prigovor savjesti" u slučaju kad se vjernici osjećaju diskriminiranima zbog svojih anti-gej uvjerenja.

"Te izmjene će unaprijediti zakone o ravnopravnosti. Živimo u društvu u kojemu smo dužni poštivati nečiji životni stil, čak i ako je on protivan našoj savjesti. To nije ravnopravnost, to je netolerancija."

Givana podupire i prvi ministar sjevernoirske vlade Peter Robinson: "Uznemiruje me to što su vjernici u sve neravnopravnijoj poziciji, vidjeli smo i u slučaju Asher Baking Company. Povjerenstvo za ravnopravnost nepravedno je napala taj mali obiteljski biznis pravih kršćana, to je čisto maltretiranje. Čini mi se kako Povjerenstvo želi iskoristiti slučaj Asher za daljnje ograničavanje kršćanskog ponašanja i prakse ", poručio je tijekom govora na stranačkom skupu DUP-a.

U tom nastupu bez presedana, Robinson je još pozvao sve članove DUP-a i da financijski pomognu obitelji slastičara u pokrivanju troškova suđenja.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.