Foto: arhivaIstospolni parovi tek su krenuli na dug put do ostvarenja jednakih obiteljskih prava, naročito kad su u pitanju prava na djecu. U tome im zasigurno pomažu rezultati istraživanja koji pokazuju da nema nikakvog razloga za njihovu diskriminaciju u odnosu na tradicionalne obitelji.

Najnovije istraživanje koje se provodilo u Nizozemskoj uključilo je 51 adolescenta (25 djevojčica i 26 dječaka) koji žive s majkama lezbijkama i heteroseksualnim roditeljima. Istraživači su htjeli usporediti odnose djece i roditelja te njihovo psihičko i zdravstveno stanje. Pokazalo se da djeca koja žive s majkama lezbijkama imaju veće samopouzdanje i rjeđe pokazuju probleme u ponašanju, u odnosu na onu koja žive s heteroseksualnim roditeljima.

Djeca koja su sudjelovala u istraživanju imala su slična demogeografska obilježja: dob, rod, stupanj obrazovanja i zemlju porijekla. Svoje su odgovore dostavili putem upitnika kojima su istraživači ocjenjivali njihov odnos s roditeljima, psihološku prilagodbu na društvo i konzumiranje droga. "Ovo istraživanje pokazuje da na razvoj djeteta utječe njegov odnos s roditeljima, a ne spolna orijentacija roditelja", objasnila je jedna od autorica istraživanja, dr. Nanette Gartrell.

Djeca su pokazala gotovo jednake rezultate u području zdravstvenog stanja i kvalitete odnosa s roditeljima, dok su djeca majki lezbijki pokazala bolje rezultate u društvenoj prilagodbi i većem samopouzdanju, javlja Huffington Post.

Ovo istraživanje samo je jedno u nizu koje dokazuje da spolna orijentacija ne utječe na razvoj djeteta već isključivo odnos koji dijete i roditelj razviju. Istraživači su kazali kako će nastaviti s istraživanjima ovog tipa, ali da će ubuduće uključiti i ostale osobe koje utječu na razvoj djeteta, poput učitelja.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.