Foto: Mogens Engelund

Bračna jednakost nedvojbeno je jedno od najznačajnijih postignuća u dugogodišnjoj borbi za jednakopravnost lezbijki i gejeva, no to ne znači da taj dio populacije i dalje ne trpi diskriminaciju, i to u najosjetljivijim životnim situacijama.

Ujedinjeno Kraljevstvo često se navodi kao dobar europski primjer, no rezultati istraživanja koje je provela organizacija Stonewall u suradnji s pogrebnom tvrtkom Co-operative FuneralCare i agencijom YouGov pokazali su kako jedna od 10 osoba doživljava diskriminaciju u najtežim trenucima života – kad im umre partner ili partnerica.

Od 522 ispitanika, svaki četvrti kazao je kako "očekuje prepreke prilikom planiranja pogreba", a njih 24% izrazilo je strah da će doživjeti diskriminaciju od pogrebnika. Tu su i bojazni od reakcija svećenika, državnih službenika i, dakako, članova obitelji.

S tim podacima na umu, Stonewall i Co-operative FuneralCare izdali su vodič za lezbijke, gejeve i biseksualne osobe kako bi im olakšali planiranje stvari poput pisanja oporuke, financijskih aranžmana i pogreba.

"Vjerujemo da bi svaki pogreb trebao biti osobna i adekvatna počast preminuloj osobi, a svaki bi klijent morao moći očekivati jednak visoki standard od svih pogrebnika. Dio smo organizacije koja u potpunosti podržava jednaka prava i tretman za lezbijke, gejeve i biseksualne osobe, a ovaj je vodič još jedan primjer kako smo uz njih u svakoj životnoj fazi", stoji u opisu vodiča.

 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.