Foto: Wikimedia Commons/Jenny MealingIscrpno istraživanje o predrasudama, koje se provodilo u razdoblju između 1988. i 2008. nad više od 20 tisuća ispitanika, pokazalo je da osobe koje imaju negativne stavove prema LGBT osobama u prosjeku žive kraće od onih koje su otvorenog uma.

Rezultati istraživanja uskoro će biti dostupni javnosti, a časopis American Journal of Public Health donosi preliminarne nalaze. "Antigej stavovi među heteroseksualnim osobama utječu na povećani rizik od smrtnosti", kazao je jedan od istraživača Mark L Hatzenbuehler, sa Sveučilišta Columbia.

Kako prenosi Pink News, istraživanje se provodilo u razdoblju od 30 godina nad 20.226 ispitanika, a pokazalo je da su one osobe koje nisu imale predrasude prema gej populaciji u prosjeku živjele dvije i pol godine dulje od onih s predrasudama. Do povezanosti antigej stavova i stope smrtnosti istraživači su došli pomoću odgovora ispitanika na sljedeća pitanja:

1. Kad bi netko u vašoj zajednici predložio da se knjiga koja govori pozitivno o homoseksualnosti ukloni iz javne knjižnice, biste li to podržali ili ne?
2. Treba li muškarcu koji otvoreno kaže da je gej dozvoliti da radi kao profesor u školi ili na fakultetu?
3. Pretpostavimo da neki gej muškarac poželi govoriti o homoseksualnosti u vašoj zajednici. Biste li to podržali ili ne?
4. Mislite li da su spolni odnosi između dvije odrasle osobe istog spola uvijek pogrešni, gotovo uvijek pogrešni, ponekad pogrešni ili uopće nisu pogrešni?

Učinci predrasuda potencijalno mnogo veći od nalaza istraživanja

Istraživači su zaključili da ova pitanja predstavljaju "samo ograničen raspon potencijalnih pokazatelja antigej predrasuda", ali isto tako da bi učinak predrasuda mogao biti i mnogo širi od onoga što se ovim istraživanjem može procijeniti.

Foto: Wikimedia Commons/Paul M. Walsh

Kako bi izbjegli mogućnost utjecaja ostalih faktora povezanih s antigej stavovima na rezultate, istraživači su kontrolirali varijable poput dobi, roda, mjesečnih prihoda, obrazovanja, bračnog statusa, rasnih predrasuda i religijske pripadnosti. Rezultati su pokazali da su antigej predrasude povezane s povećanim rizikom od dobivanja srčanih bolesti koje uzrokuju smrt.

Istraživanjem se nije dubinski proučila povezanost antigej predrasuda i očekivanog kraćeg životnog vijeka, ali su istraživači kao moguće uzroke ovome naveli agresiju, ubrzane otkucaje srca, visok krvni tlak ili srčane bolesti. Ovi su indikatori već ranije u brojnim istraživanjima navedeni kao faktori koji općenito loše utječu na zdravlje pojedinca.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.