Foto: Kevin NadalAko ste, primjerice, lezbijka u vezi, koliko su vas puta pitali "koja je od vas muško"? Ili ako ste transrodni, "jesi li muško ili žensko"...? Takva i niz sličnih pitanja spadaju u kategoriju takozvanih mikroagresija, odnosno suptilne diskriminacije s kojom se manjine susreću gotovo svakodnevno.

Upravo se tom temom pozabavio Kevin Nadal, izvanredni profesor psihologije na njujorškome koledžu John Jay. Nakon proučavanja mikroagresije temeljene na rasi, razgovarao je sa svojim LGBT prijateljima koji su mu ispričali s čime se najčešće susreću, smatra se da je normalno, a zapravo je uvredljivo.

Tako će, primjerice, nakon neke sočne primjedbe ili lošeg vica "o pederima", netko reći "ma nisam ja homofoban, ti si samo preosjetljiv". Brojne žene, bile lezbijke ili ne (naročito u Hrvatskoj!), ako su neudane ili nisu u vezi, stalno će netko ispitivati jesu li se udale ili kad će se udati, dok je ideja da možda neće imati djecu suviše sablažnjiva, pa se uvijek govori, "jednom kad budeš imala svoju djecu", jer se to podrazumijeva.

U moru prepunom takvog biserja svakako valja izdvojiti i hit-pitanje za lezbijke: "jesi li kad bila s frajerom", što u prijevodu znači "jesi li ikada prakticirala pravi seks". 

Foto: Kevin Nadal

Ima i situacija kad će vas netko predstaviti kao "najboljega gej prijatelja", kao da je pritom važna vaša seksualna orijentacija, ali sve u redu jer osoba koja vas tako predstavlja vrlo vjerojatno misli da je zato cool. Ako pozovete prijatelja u gej klub, on će vas možda pitati je li sigurno da mu se drugi gosti neće "uvaljivati". Kao da su čekali samo njega.

"Počeo sam se time baviti jer sam htio da se više počne razgovarati o mikroagresijama te da se taj problem osvijesti. O tome se govori u akademskim krugovima, socijalnim organizacijama i među studentima, ali šire društvo toga nije ni svjesno. Zato moramo ljude naučiti da takav govor može biti veoma uvredljiv i negativno utjecati na nečiji život. Trebaju postati svjesni jezika kojim se služe, kao i svih sitnica kojima nekoga mogu doista povrijediti", kazao je profesor Nadal.

Više o njegovu radu i istraživanjima možete saznati ovdje.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.