Nakon koje godine stanke, Kosovo je nedavno dobilo novu LGBT organizaciju pod nazivom Centar za jednakost i slobodu (CEL).

U intervjuu za portal diskriminacija.ba osnivačica nove organizacije, Rajmonda Sylbija, osvrnula se povijest LGBT pokreta na Kosovu. Naime, na sceni je nedostajalo kontinuiteta u radu udruga zato što nije bilo ni zakonske zaštite ni medijskog prostora, a podrška je jedino povremeno stizala od međunarodne zajednice. No usvojen je nedavno Zakon o suzbijanju diskriminacije i upravo bi ta stavka mogla nagnati aktiviste na predaniji rad.

Podsjetila je na nemili događaj iz 2012. kada su napadnuti članovi LGBT udruge Libertas, koja više nije aktivna, te na napad tijekom javnog čitanja pisama dviju aktivistica, Igbale Rugove i Lepe Mlađenović. Trojica napadača osuđeno je na zatvorsku kaznu zbog "povrede ravnopravnog statusa stanovnika Kosova". Ekstremističke skupine, vezane uz navijačke grupacije ili uz tvrde religiozne skupine, nemaju doduše podršku političke elite, ali to ne znači da opasnost i dalje ne vreba, smatra Sylbija.

Tvrdi da su im glavni ciljevi osnaživanje same zajednice, organiziranje seminara i radionica. Iz mjera predostrožnosti, adresa organizacije je i dalje tajna, iako prepoznaje pozitivne iskorake među mlađom generacijom koja je sve samosvjesnija.

Sa svojih osam godina iskustva u aktivizmu, Sylbija drži da su Makedonija i BiH dosta nazadovale u posljednje vrijeme. Posebice se u Skopju situacija nedavno pogoršala, dok procjenjuje da u Srbiji stvari idu polako naprijed

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.