Foto: arhiva

Po prvi puta, talijanski sud priznao je posvojenje djeteta istospolnom paru, izvještavaju tamošnji mediji.

Kćerka je biološko dijete jedne od partnerica, a sud je priznao njezinoj supruzi pravo na posvojenje. Par se vjenčao u inozemstvu, a u Rimu žive od 2003. godine. Odluku o usvojenju donio je Sud za maloljetnike, a odvjetnica para Maria Anotnia Pili smatra da je sud točno protumačio "mogućnost proširenja" koja stoji u zakonu o usvojenju.

Sud je u slučaju prepoznao "interes djeteta da održi odnos sa svojim 'društvenim roditeljem', odnos koji se potvrdio kroz vrijeme" i to "neovisno o spolnoj orijentaciji roditelja". Sud je uvažio iznimku jer dijete odrasta u stabilnom emocionalnom okruženju.

Valja pripomenuti da je sud u Grossettu u travnju ove godine donio jednu drugu odluku bez presedana, priznavši istospolni brak sklopljen u inozemstvu. Ta je oduka posebno odjeknula u Italiji, zemlji koja još nema zakonski priznate istospolne veze. Premijer Matteo Renzi najavio je doduše da će na jesen započeti rasprava o zakonu o životnom partnerstvu.

Odluku suda o usvajanju pozdravili su LGBT aktivisti i demokrati. Glasnogovornik LGBT centra u Rimu poručio je da se radi o "revolucionarnoj i povijesnoj odluci" dok Ivan Scalfarotto iz redova demokrata vidi u presudi "nadu za tisuće obitelji".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.