U utorak, 9. rujna u 19.30 održat će se u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3,  otvorenje izložbe fotografija američke autorice Diane Kresh "Vital signs" na kojima su zabilježeni prijelomni trenuci LGBT pokreta u SAD-u posljednjih godina (2009. – 2013.).

S obzirom na pomake i nazadovanja u pravima LGBT osoba (uvođenje Zakona o životnom partnerstvu i prošlogodišnji referendum o ustavnoj definiciji braka), uvijek je zanimljivo usporediti situaciju u Hrvatskoj s događajima u drugim zemljama. Tako se, među ostalim, i u  SAD-u  također vodi intenzivna rasprava između zagovornika i protivnika bračne jednakosti. A upravo to omogućuje serija fotografija autorice Diane Kresh.

Serija počinje s fotografijama patchwork pokrivača (pokrivač od međusobno spojenih raznobojnih komada tkanine) koji su bili dio ogromnog patchwork pokrivača, poznatog pod imenom AIDS Memorial Quilt, izloženog na javnom prostoru National Mall-a u Washingtonu tijekom mjeseca srpnja 2012. godine. Ovaj pokrivač, kao spomen na ljude koji su umrli od bolesti uzrokovanih virusom AIDS-a i koji zbog društvene stigme često nisu imali prikladno obilježena grobna mjesta, prvo je prikazan kao dio kulturnog događanja pod nazivom The Smithsonian Folklife Festival, a zatim i tijekom Međunarodne konferencije o AIDS-u 2012. godine.

Autorica Diane Kresh kaže: "Fotografije patchwork pokrivača iz Washingtona odražavaju povećanu toleranciju spram LGBT zajednice od vremena pojave AIDS-a. Također podsjećaju i na evoluciju LGBT aktivizma i njegovog napredovanja od labavo formiranih tajnih klubova (npr. Mattachine Society) i "gerilskih“ organizacija (npr. ACT UP) prema sofisticiranom, pažljivo iskomuniciranom i dobro financiranom međunarodnom pokretu današnjice čiji se utjecaj odražava i na nacionalne politike u SAD-u.“

Naslov izložbe, kako navodi autorica, sugerira „živost svojstvenu trenutnoj razini aktivizma, ali i način kako se ta živost manifestira kroz retoriku organiziranih prosvjeda i kroz pravne borbe koje se vode na najvišim sudovima u državi“.

Četiri ključna događaja u aktivizmu

Ostatak fotografija dokumentira, kako kaže autorica, borbu za bračnu jednakost kroz prizmu četiri ključna događanja, protestni marš pod imenom National Equality March održan u Washingtonu u listopadu 2009. godine, Povorku ponosa u New Yorku 2012. nakon što je guverner Andrew Cuomo legalizirao istospolne brakove u New Yorku, dva sudska procesa koji su dospjela pred Vrhovni sud SAD-a u ožujku 2103. godine, a vezana su uz prava LGBT osoba.  Prvi se odnosi na tužbu zbog ustavnog amandmana pod imenom Proposition 8 koji je u saveznoj državi Kaliforniji prihvaćen nakon referenduma i kojim se zabranjuje istospolni brak. Drugi je tužba zbog 3. poglavlja federalnog zakona pod imenom The Defense of Marriage Act (DOMA) koji brak i pojam supružnika veže samo uz heteroseksualne parove.

Četvrti ključni događaj je njujorška Povorka ponosa 2013. nakon što je Vrhovni sud SAD-a 26. lipnja 2013. donio presude kojima je 3. poglavlje federalnog zakona DOMA proglasio neustavnim, a čime su i legalno vjenčani istospolni partneri dobili bračne federalne povlastice kao što su socijalno osiguranje, zdravstveno osiguranje, porezne olakšice i dr. Također, sud je vratio na niže instance odluku o kalifornijskom amandmanu Proposition 8 čime je on, u skladu s prijašnjim presudama nižih sudova, proglašen neustavnim pa su time u Kaliforniji legalizirani istospolni brakovi.



Trenutno u SAD-u istospolni parovi mogu legalno stupiti u brak u 19 saveznih država, od njih ukupno 50, što dodatno uključuje i posebni savezni okrug District of Columbia. Ostale savezne države SAD-a (njih 31) su ustavnim amandmanom i/ili zakonom ograničile brak na zajednicu muškarca i žene.

Borba za bračnu jednakost nije gotova

The Human Rights Campaign, američka organizacija za građanska prava, navodi da je trenutno u tijeku 70 sudskih procesa u 30 saveznih država SAD-a zbog zakonskih ograničenja braka na heteroseksualnu zajednicu.

Diane Kresh tvrdi: "Borba za bračnu jednakost još nije gotova, ali pravila sudjelovanja su se promijenila, što se pogotovo očituje u naglašavanju riječi kao što su 'ljubav', 'obitelj' i 'prava' u jeziku zagovornika prava LGBT zajednice. Fokusirajući se na bračnu jednakost, LGBT osobe žele da ih se percipira da su "baš kao i sve druge“ tj. kao osobe koje s heteroseksualnim osobama dijele mnoga zajednička uvjerenja i vrijednosti, kao i ciljeve i težnje: stabilne odnose, jednaku zaštitu pred zakonom i neotuđivo pravo da budu sretni.“

Serija fotografija završava sa spomen-pločom na zidu kluba Stonewall Inn u New Yorku , kultnom mjesto druženja LGBT osoba, koja je bila mjesto gdje su počeli nemiri i demonstracije izazvani policijskom racijom u ranim jutarnjim satima 28. lipnja 1969. godine. Diane Kresh o tome kaže: “Nakon tih nemira, pokret prava homoseksualaca izašao je iz sjene. Upravo je prva povorka održana u New Yorku u nedjelju, 28. lipnja 1970. godine na godišnjicu pobune. Borba koja je počela u bijesu, završila je u ljubavi.“

Izložba ostaje otvorena  do 19. rujna 2014., a može se razgledati od ponedjeljka do petka (od 10 do 16 sati, utorkom od 17 do 21)

 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.